AgTech 2024: 20 de companii și-au prezentat cele mai noi cercetări tehnologice din agricultură

Vehicule fără pilot și sisteme cu inteligență artificială. Inovațiile digitale au fost subiectul cheie în cadrul conferinței AgTech 2024. 20 de companii și-au prezentat cele mai noi cercetări tehnologice din domeniul agriculturii în cadrul evenimentului la care au participat peste 300 de persoane. Fermierii susțin că, în condițiile deficitului de forță de muncă și a prețurilor în scădere pentru produse, reducerea costurilor pentru cultivarea culturilor și posibilitatea de a prelucra pământul fără prezență umană este o soluție pentru afacerile agricole.

Dorin este un fermier începător. Pe aproximativ 100 de hectare, agricultorul cultivă ceapă și morcovi. Bărbatul spune că utilizează multe tehnologii pe pământul său.

”Noi folosim și implicăm aceste tehnologii fiindcă ne-am convins că sunt foarte utile. Am început de la structuri inteligente, care fac lucru econom și efectiv. Avem tractoare cu autopilot și în acest an am accesat o dronă care, la fel, este digitală și efecientă”, spune Dorin Jardețchi.

Fermierul și-a instalat pe terenurile sale sisteme de irigare, care, împreună cu utilizarea tehnologiei, măresc semnificativ volumul culturilor și reduc costul creșterii acestora. Potrivit agricultorului, tehnologia este astăzi cheia succesului în orice domeniu.

”Agricultura în Moldova cu costuri mici și profituri mari poate fi doar cu implemintarea tehnologiilor digitale. Cea mai mare problemă în ziua de azi – costuri mari de producere, atât la noi în țară, cât și la nivel regional. Cu cât implementăm mai multe tehnologii, cu atât un cost mai mic la producere, se minimizează procesele și avem un cost mai mic de producere”.

Fermierii, care au vizitat expoziția, s-au arătat cointeresați de tehnologiile care pot fi implementate în agricultură.

”Încă nu suntem la nivel, am venit la conferința dată pentru afla cât mai multe tehnologii moderne și poate posibil în viitor de implimentat. Cu siguranța că lipsa forței de muncă evidentă și ne obligă de a implementa tehnologii moderne”.

În cadrul conferinței, pe lângă tehnologiile care le sunt deja cunoscute fermierilor, precum dronele sau sistemele de irigare, au fost prezentate șiprototipuri și proiecte ale viitoarelor inovații. Principalul exponat a fost un vehicul fără pilot care poate influența nivelul de precipitații. Această dronă a fost dezvoltată în Moldova de Anton Danici, în colaborare cu parteneri din România. Potrivit creatorului, drona este aproape gata de utilizare și va putea fi cumpărată de orice doritor.

”Ideea este foarte simplă, în rădăcina norului ajunge aceasta aeronavă și incinerează niște cartușe specifice, care creează niște focare de condensare în jurul cărora se condensează picatura și se formează ploaia. Procesul foarte apropiat conceptual este și în cazul combaterei grindenei, iarăși sunt create focare în jurul cărora concentrează acele picături care ar forma grindina și grindina este dispersată în fracție mai mică”.

Danici susține că, deși există deja de mult timp tehnologii care controleazî vremea într-o măsură sau alta, nu a reușit să găsească opțiuni comerciale. Antreprenorul consideră că dacă astfel de tehnologii vor fi mai accesibile, atunci problema secetei cu care s-au confruntat fermierii în 2022 și 2023 nu va mai putea prejudicia atât de mult sectorul agricol.

”Eu cred că asta ar fi util și pentru agricultori, dar și pentru țările noastre în general pentru că ultimii ani observăm vreme secetoasă care nu doar afectează agricultura, dar și pe toți. Și dacă noi am putea benificia de acei nori care doar trec pe lângă noi ca să scoatem din ei ploaie, eu cred că ar fi util”.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, susține că subvenționarea introducerii tehnologiilor în sectorul agricol este o prioritate pentru minister. Potrivit acestuia, fermierii se confruntă cu diverse provocări, iar inovația și tehnologia pot reduce pierderile și pot ajuta la depășirea dificultăților.

”Odată ce piața forței de muncă este in scădere în Republica Moldova trebuie găsite anumite soluții. Nu doar în Republica Moldova, cu asta se confruntă majoritatea țărilor care nemijlocit au agricultura. Punem un accent sporit pe tehnologii. Tehnologii asta înseamnă cum am zis eu preț minimizat de cost a producției respective și poți fi mai competitivi mai rezilienți. Inclusiv pe lângă deminuarea prețului de producție tehnologiile nemijlocit ne-ar asigura sau ar deminua anumite riscuri în agricultură”.

Potrivit lui Șarban, anul trecut fermierilor le-au fost alocate subvenții în sumă de 1,9 miliarde de lei, dintre care peste 1 miliard de lei, pot fi încadrate în categoria subvențiilor pentru tehnologii, deoarece acestea includ și subvenții pentru echipamente moderne precum combine și tractoare, GPS sisteme și alte tehnologii.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media