Agenții economici din regiunea transnistreană au început să plătească taxele vamale

Agenții economici din regiunea transnistreană au achitat taxe vamale în sumă de 8,4 milioane lei. Se întâmplă după ce de la 1 ianuarie 2024, Codul Vamal obligă întreprinderile din stânga Nistrului să achite taxe în bugetul de stat. Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat s-au ridicat la peste 741,3 milioane de lei în perioada 22 – 28 ianuarie.

De la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 1,948 miliarde lei.

În săptămâna 22-28 ianuarie 2024, oamenii au adus în țară bunuri cu o valoare mai mare decât cea scutită de taxe. Pentru aceste bunuri, s-au plătit taxe de peste 68,7 milioane lei. De la începutul anului, taxele plătite pentru bunurile care depășesc limita scutită de taxe au ajuns la peste 115 milioane lei. Aceasta sumă reprezintă 5,9% din totalul taxelor încasate în acea perioadă.

De menționat, că din totalul declarațiilor vamale – 578 depuse de către agenții economici care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, taxa vamală a fost achitată pentru 262 declarații, iar alte 316 au fost depuse cu aplicarea preferințelor fiind prezentate certificate de origine preferențiale.

Amintim că, modificările la Codul Vamal al Republicii Moldova care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024 și obligă întreprinderile din stânga Nistrului să achite taxe în bugetul de stat al Republicii Moldova. Până acum, aceste companii achitau taxe doar în bugetul autoproclamatei republici nistrene, deși erau înregistrate la Chișinău. Modificările legislative reprezintă un angajament al Republicii Moldova în negocierile de aderare la UE și oferă un tratament egal al companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului în contextul în care peste 50 la sută din mărfurile produse în regiunea transnistreană sunt vândute pe malul drept.

Administrația de la Tiraspol a acuzat Chișinăul că ar pune presiune pe agenții economici din Transnistria și a organizat proteste, pe care le-a prezentat ca fiid manifestații organizate de societatea civilă din regiune. Chișinăul a declarat că nu se va lăsa intimidat și nu își va revizui decizia.

Liderul separatist Vadim Krasnoselski a dispus ca forțele paramilitare din regiune să-și sporească acțiunile de monitorizare și contracarare a pretinselor acte teroriste. Autoritățile de la Chișinău au declarat că nu există un pericol pentru stabilitatea Republicii Moldova, iar astfel de tip de alerte sunt lansate în stânga Nistrului cu scopul de a provoca artificial o stare de nervozitate.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA