Deputatul PAS Lilian Carp și vicepreședintele fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Dumitru Ivanov, îl acuză pe primarul Ion Ceban de „incompetență funcțională” în gestionarea contractului cu compania Epamedia. În cadrul unui briefing, aceștia au avertizat că municipiul riscă un prejudiciu de peste 66 de milioane de euro din cauza modului în care a fost administrat acest parteneriat public-privat.
Potrivit PAS, contractul cu Epamedia datează din 2007, când, sub conducerea lui Vasile Ursu, primăria a semnat un parteneriat de 10 ani cu firma pentru renovarea a circa 300 de stații de așteptare. Investiția promisă era de 2 milioane de euro, în schimbul dreptului de a amplasa publicitate pe panouri și în stații. De-a lungul anilor, compania ar fi acumulat datorii de circa 20 de milioane de lei către municipalitate.
Cu toate acestea, contractul a fost prelungit tacit, inclusiv în 2017, printr-o clauză care prevedea reînnoirea automată dacă niciuna dintre părți nu își exprimă obiecții. S-a întâmplat și în perioada interimatului Silviei Radu, susținută politic la acea vreme de fracțiunea socialiștilor condusă de Ion Ceban.
„Incompetența lui Ceban, din păcate, va fi plătită din buzunarul cetățenilor”, a declarat Lilian Carp.
Carp a acuzat administrația Ceban că a ratat șansa de a notifica rezilierea contractului în anii 2021-2022.
„Vedem cum aceeași gașcă, care se transformă dintr-un partid în altul, rămâne la conducere, iar problema rămâne aceeași, încercând prin incompetență să mai fure primăria de 66 de milioane de euro”, a mai spus Carp.
Dumitru Ivanov a precizat că Epa Media a depus o pretenție oficială în care solicită 66 de milioane de euro de la municipalitate: 2 milioane pentru investiția inițială și 64 de milioane pentru profit ratat.
„Aceste pretenții echivalează cu 12% din bugetul municipal anual. Se pretinde un profit ratat de 33 de ori mai mare decât investiția inițială, ceea ce este nerealist”, a explicat Ivanov.
Ivanov a mai acuzat Primăria Chișinău că a ascuns aceste informații publicului și consilierilor, deși o cerere prealabilă din partea companiei a fost înregistrată încă de anul trecut. Mai mult, primăria ar fi ignorat termenele limită din arbitrajul internațional, inclusiv desemnarea unui arbitru până pe 22 aprilie.
În acest context, fracțiunea PAS cere convocarea de urgență a Consiliului Municipal.
„Primarul Ion Ceban trebuie să vină în fața consilierilor și a cetățenilor cu explicații clare: de ce a ascuns aceste informații, de ce a permis prelungirea contractului și ce acțiuni concrete întreprinde acum pentru a apăra interesele municipiului în acest litigiu costisitor”, a afirmat Dumitru Ivanov.
PAS solicită, de asemenea, ca Procuratura să se autosesizeze și să investigheze legalitatea semnării și prelungirii contractului, precum și posibile fapte penale ale funcționarilor implicați.
Ion Ceban nu a comentat aceste acuzații. Într-un comunicat de presă, Primăria Chișinău a afirmat că nu va recunoaște acest prejudiciu. Cât despre criticile aduse, municipalitatea susține că subiectul este politizat, iar primarul Ion Ceban este învinuit pe nedrept.