Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege. Un proiect de lege în acest sens, prezentat de deputați

Activitatea agenților imobiliari din Republica Moldova va fi reglementată prin lege. Asta prevede proiectul prezentat astăzi, 20 iunie, de către deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian și Marina Morozova.

Prin acest proiect, autorii își propun să aducă „mai multă ordine” în domeniul agenților imobiliari.

Radu Marian a explicat că vine cu un  set de propuneri șegislative, după ce ar fi primit foarte multe solicitări de la cetățeni, care se plâng pe prețurile mari la apartamente, comisioane exagerate, lipsă de transparență și neprofesionalism de la unii din agenți.

„Trebuie să încurajăm mai multe construcții, ca să crească oferta. În al doilea rând trebuie să venim cu mai multe programe de creștere a accesibilității, precum ar fi Programul prima Casă”, a declarat Radu Marian în cadrul unui briefing.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege se numără introducerea unei proceduri de autorizare a agenților imobiliari.

„Aceștia vor trebui să urmeze niște cursuri pentru a obține calitatea de agen imobiliar profesionist”, a specificat Marina Morozova.

De asemenea, proiectul conține și următoarele măsuri:

  • Crearea unui Registru electronic de stat al agenților imobiliari, în care vor fi înregistrați toți agenții imobiliari profesioniști. Astfel, cetățenii vor putea verifica dacă persoana care îi oferă servicii este autorizată sau nu. Cei care nu vor fi incluși în registru nu vor putea activa în calitate de agent imobiliar.
  • Obligarea agenților imobiliari să presteze serviciile exclusiv în baza unui contract, care va trebui să includă niște informații esențiale ca natura serviciilor prestate, onorariu/comision perceput, drepturile și obligațiile părților etc. Acordurile și promisiunile verbale nu întotdeauna funcționează.
  • Introducerea fiscalizării. Agentul imobiliar va fi obligat să elibereze un  bon de plată/confirmare a plății pentru toate plățile pe care le percepe de la clienții săi.
  • Va fi creat Registru electronic al tranzacțiilor imobiliare.

„Astfel, fiecare tranzacție imobiliară intermediată de un imobiliar urmează să fie inclusă în acest registru. Agentul va trebui să introducă  în cabinetul lui peronal fiscal informații referitor la adresa bunului , numărul cadastral, prețul imobilului și suprafața și valoarea comisionului. Planificăm ca acest registru al tranzacțiilor să fie disponibil public într-o anumită formă pentru a acrește transpatrența acestor tranzacții”,

De semenea, potrivit proiectului, sunt prevăzute măsuri de atragere la răspundere  pentru încălcări, sancționare și suspendare a calității de agent imobiliar.

Marina Morozova a mai comunicat că, conform datelor statistice, în medie, doar în Chișinău se vând pe an 20 de mii de apartamente, iar 60% din aceste tranzacții se fac cu ajutorul unor agenți imobiliari. Volumul investiției în apartamente noi doar în Chișinău, în 2023, este 490 de milioane de euro.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media