Acțiunile de urmărire penală în raport cu mai mulți judecători, solicitate de procurorul general, acceptate de CSM

Acțiunile de urmările penală în raport cu mai mulți judecători au fost acceptate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Solicitarea a fost depusă de procurorul general, Ion Munteanu. Hotărârea a fost votată de toți 11 membri ai CSM.

„Se admite sesizarea depusă de Ion Munteanu referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința unui judecător. Se eliberează acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală, percheziție, aducere silită, reținere și arestare în privința unui judecător”, a declarat Sergiu Caraman, președintele CSM.

Hotărârea a fost adoptată cu vot unanim. În timpul votului însă, au fost și păreri concurente ce țin de aspectul „aducere silită, reținere și arestare”.

Menționăm că patru judecători sunt vizați de noua hotărâre. Numele acestora nu au fost făcute publice. Aceștia sunt suspectați de corupere politică pasivă* și trafic de influență**.

Potrivit lui Caraman, hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 30 de zile.

Citește și: Procurorul General solicită CSM efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în raport cu mai mulți judecători

 

*Articolul 324. Coruperea pasivă
(1) Pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către o persoană publică sau de către o persoană publică străină de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, sau acceptarea ofertei ori promisiunii acestora pentru a îndeplini sau nu ori pentru a întârzia sau a grăbi îndeplinirea unei acțiuni în exercitarea funcției sau contrar acesteia
se pedepsește cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 de unități convenționale cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
(2) Faptele prevăzute la alin. (1) săvârșite de către o persoană cu funcție de demnitate publică sau de către un funcționar internațional
se pedepsesc cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 de unități convenționale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
(3) Faptele prevăzute la alin. (1) sau (2) săvârșite în proporții ce depășesc 100 de unități convenționale
se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 de unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
**Articolul 326. Traficul de influență
(1) Pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de bani, titluri de valoare, servicii, privilegii, alte bunuri sau avantaje, pentru sine sau pentru o altă persoană, de către o persoană care are influență sau care susține că are influență asupra unei persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, persoane publice străine, funcționar internațional, pentru a-l face să îndeplinească sau nu ori să întârzie sau să grăbească îndeplinirea unei acțiuni în exercitarea funcției sale, indiferent dacă asemenea acțiuni au fost sau nu săvârșite,
se pedepsește cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 unități convenționale sau cu închisoare de până la 6 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
(11) Promisiunea, oferirea sau darea unei persoane, personal sau prin mijlocitor, de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje enumerate la alin. (1), pentru aceasta sau pentru o altă persoană, când respectiva persoană are sau susține că are o influență asupra unei persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, persoane publice străine, funcționar internațional, în scopul indicat la alin. (1)
se pedepsește cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 unități convenționale sau cu închisoare de până la 3 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 3000 la 5000 unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA