Acord semnat: BERD oferă Moldovei un împrumut de peste 30 mln euro pentru construcția liniei electrice Bălți-Suceava

Ministerul Energiei al Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au semnat astăzi un Acord de împrumut de 30,8 milioane euro pentru construcția Liniei electrice Bălți-Suceava.

Semnarea Acordului de Împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare prevede implementarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică între Republica Moldova și România, Faza II”.

Acești bani vor fi folosiți pentru a crea o intrerconexiune între Moldova și România, pentru a finanța o substație la Bălți, dar și pentru reabilitarea liniilor electrice din țară. Acestea fac parte integrantă din proiect”, a explicat șefa oficiului BERD din Republica Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, la ceremonia de semnare a Acordului.

Potrivit Ministerului Energiei, proiectul constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, dintre care 49 km pe teritoriul Republicii Moldova, a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și unei stații sistem de 400/330kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că prin semnarea acestui document, Republica Moldova marchează un nou început pentru sectorul energetic și că în anul 2029 țara noastră ar putea fi parte din piața energetică europeană.

„Astăzi marcăm un nou început pe de o parte. Pe de altă parte este rezultatul unui drum lung parcusrs până acum (…) Suntem în proces de implementare a unei linii interne care să conecteze interconexiunea Isaccea-Vulcănești la Chișinău, prin care să sporim securitatea alimentării Republicii Moldova cu energie electrică, după sincronizarea din 2022. De asemenea, mai avem un plan – cosntrucția a încă două linii: Bălți – Suceava, acordul de finanțare pentru care îl semnăm astăzi. Dincolo de asta mai este o linie, pe care de-abia o trasăm pa hartă, în parteneriat cu România, care urmează să facă o a treia conexiune între sistemele electroenergetice din Republica Moldova și România, lucru care sperăm să se întâmple către sfârșitul anul 2028. Iar începând cu anul 2029, ne propunem să integrăm piața din Republica Moldova  în piața energetică europeană, prin piața românească. Acest efort face parte dintr-o strategie mult mai amplă, în care Republica Moldova trebuie să devină parte a pieței energetice europene, înainte de a deveni stat membru al Uniunii Europene”, a explicat Victor Parlicov.

Prin semnarea acestui acord, autoritățile își exprimă dorința de a avansa până la oportunitățile oferite de piața energetică a UE.

„Vrem ca acele realități de pe piața energetică a Uniunii Europene, care sunt deja valabile în toată UE să devină accesibile și pentru consumatorii de la noi: să avem prețuri diferențiate de la oră la oră, să putem aplica formule mai sofisticate de echilibrare a rețelelor, să vină investiții în tot ceea ce ține de regenerabile, dar și de toate celelalte dimensiuni”, a subliniat ministrul Energiei.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 77.000.000 de euro, iar acordul de împrumut semnat va acoperi 40% din suma totală. Alte 30,8 milioane de euro urmează a fi contractate de la Banca Europeană de Investiții. 15,4 milioane de euro urmează a fi acordate de Uniunea Europeană, sub formă de grant.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media