sursa:Facebook/IonDruta

A murit marele scriitor basarabean Ion Druță. Ce testament a lăsat

Scriitorul Ion Druță s-a stins din viață, în această dimineață, la Moscova. Acesta avea 95 de ani. Vestea tristă vine de la nepoata dramaturgului, care i-a fost alături în ultimele clipe.

Ion Druță a lăsat un testament, potrivit căruia, cere să fie înmormântat la Soroca și să aibă o ceremonie modestă, fără discursuri lungi. Textul a fost făcut public de directorul editurii „Cartier”, Gheorghe Erizanu.

„Corpul meu să fie transportat în patria mea mică, la Soroca, la Lumânarea Recunoștinței. Acestui monument i-am dedicat 16 ani din viață. Cer să fiu înmormântat în liniște și cu multă modestie, fără discursuri lungi și cu intrări în diferite locuri unde am activat. Poate cu excepția Teatrului Național, unde se mai aud replicile eroilor mei”, se arată în testamentul semnat de Ion Druță.

Scriitorul mai menționa că dacă nu va fi posibil acest lucru, atunci să fie incinerat la Moscova, iar cenușa să fie împrăștiată în Câmpia Sorocii.

Ministerul Culturii a scris pe pagina de Facebook că, în cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat acasă, în Moldova, autoritățile vor oferi tot suportul.

Ion Druță s-a născut în data de 3 septembrie 1928, în comuna Horodişte, fostul judeţ Soroca.

Primele povestiri îi sunt publicate la începutul anilor ’50. Primul volum de schiţe şi nuvele „La noi în sat” vede lumina zilei în 1953.

A fost un critic dur al autorităților comuniste din RSS Moldovenească. Un exemplu fiind și romanul „Povara bunătăţii noastre”. Drept urmare, Ion Druță se vede nevoit să se stabilească la Moscova în 1959.

A publicat la Moscova în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie.

Deţine titlurile de Scriitor al Poporului (1988), membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (1992). Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (2008) și al Premiului Constantin Brâncoveanu, secțiunea Literatură (2014).

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media