A fost lansată prima licitație pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW. Condițiile de participare au fost prezentate în cadrul unei conferinței, organizate la Chișinău de Ministerul Energiei, în parteneriat cu Uniunea Europeană și Comunitatea Energetică.
„Am obținut acceptul de principiu al Corporației de Finanțare pentru Dezvoltare pentru a emite garanții de asigurare a riscurilor politice de țară pentru proiectele regenerabile din Republica Moldova. Astfel, putem diminua riscul politic și respectiv rata dobânzii la care se vor finanța aceste proiecte cu cel puțin 3-4 puncte procentuale. Asta înseamnă că participanții la licitații vor putea licita cu prețuri mai joase, ori scopul nostru final este să avem energie verde, sigură și la prețuri accesibile”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Prin această licitație se așteaptă investiții de aproximativ 190 milioane de euro în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice. Se estimează că după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice, ponderea energiei produse din surse regenerabile va crește de la 10% până la 16,6%.
Ministerul Energie își propune să se ajungă o pondere de 27% în consumul total până în 2030.
În prezent, la nivelul Sistemului Electroenergetic Național (SEN) sunt conectate centrale electrice regenerabile cu o capacitate de 306,58 MW, conform datelor operatorului de sistem și transport (OST), Moldelectrica, excluzând contorizarea și facturarea netă.
Potrivit Moldelectrica, în primele șase luni ale anului 2024, întreprinderea a emis 28 de avize de racordare, cumulând o putere totală de 317,3 MW. La finele anului 2023, erau valabile avize de racordare pentru instalații de producere cu o putere totală de 1705,03 MW.