VIDEO A creat aranjamente florale pentru Regina Elisabeta și Lady Gaga. Povestea moldoveanului care a cucerit lumea

A crescut printre trandafiri, crini și crizanteme. Dumitru Țurcan, originar din Chișinău, a ajuns unul dintre cei mai renumiți floriști din lume. Moldoveanul a realizat un buchet pentru regina Marii Britanii, dar și alte compoziții pentru vedete cu renume.

Se poate lăuda cu multe premii impresionante, dar și cu sute de elevi pe care i-a ghidat în lumea florilor.

Dumitru vede în flori întruchipări pământești ale frumuseții cerești și crede că menirea lui pe pământ este să popularizeze arta florală și să schimbe percepția oamenilor despre această îndeletnicire.

Eu sunt florist în a doua generație. Părinții mei au început să se ocupe de flori încă în anii ’90. Le vindeau la piața de pe Bănulescu – Bodoni. Apoi au început să importe flori din Olanda. Acum 28 de ani, am făcut primul meu buchet. Pentru că atunci când lucrezi cu florile, de 8 Martie, toată lumea e implicată, dar la 13 ani am început să fac buchete simple, care se vindeau la piață”, spune Dumitru Țurcan.

Floristul susține că întotdeauna a urmărit tendințele și a ales ca puncte de referință oamenii care nu și-au sacrificat propria viziune în favoarea comercialului, nu s-au temut să experimenteze și, prin munca lor, au schimbat cu adevărat industria și au făcut-o să avanseze.

Cea mai mare sursă de inspirație este natura. Îmi place să urmăresc ce se întâmplă în natură, cum cresc florile, planteșe, îmi place în pădure când totul este autentic, te uiți cum a căzut o creangă, au răsărit romanițele. Mă inspir de la natură. Stilul meu, după care mă recunoaște lumea este foarte ușor și aerian, de parcă fluturașii plutesc în aer. Cum poți să înțelegi că floristul pune suflet în buchet sau îl face pe bandă rulantă, când faci ceva banal, atunci pui floricică la floricică, așa într-un rând, cum spunem noi, în limbaj profesionist obraz la obraz, știți când cineva pune un trandafir lângă un alt trandafir, dar atunci când ai măiestrie, vezi și simți fiecare floare, atunci începe un alt spectacol”, afirmă Dumitru Țurcan.

Dumitru este o fire activă și în continuă mișcare. Timp de opt ani a trăit și a lucrat la Milano, apoi la Moscova și Sankt Petersburg. Șase ani din viață i-a dedicat orașului Baku și este mândru să spună că a schimbat imaginea floristicii din Azerbaidjan.

Cu multă dedicație și perseverență a format o nouă atitudine față de acest meșteșug. Oamenii au descoperit buchete neobișnuite create cu suflet, iar cererea pentru ele era în creștere.

Pot să spun că în Europa de Est se pricep mai bine în flori. Femeile noastre preferă florile, au o plăcere deosebită să le primească, deja e un ritual să le oferi flori. Ele au o atitudine pozitivă. Dacă e vorba despre Europa, aici e altă cultură de consum. Aici este ceva firesc că acasă trebuie să stea niște flori în vază, niște lalele, hortensii, anemone. Pentru ei, este un mod de viață, un lifestyle în casă sau în altă parte și foarte slab este dezvoltată tradiția de a dărui flori”.

Artistul are în palmares proiecte impresionante, printre care un pian decorat cu flori, pe care l-a creat special pentru prestația supestarului Lady Gaga la deschiderea oficială a Jocurilor Europene de la Baku.

Chiar și Regina Elisabeta i-a admirat aranjamentele florale.

„Compoziția se numea „Inimile șoptite”, am lucrat cinci zile la ea. Totul depinde de numărul de participanți, care mă ajută să creez asemenea compoziții. Atunci când am fost în Belgia și am creat “Labirintul îndeplinirii dorințelor”, care a fost instalat într-o biserică, am folosit 50.000 de flori. Timpul a fost limitat, am lucrat trei zile alături de 40 de persoane – discipoli de-ai mei. Buchetul de mireasă pe care l-am făcut a costat 1.500 de euro. El a fost făcut din lăcrimioare. A fost luna februarie, apoi dacă vorbim despre buchete, unul dintre cele mai scumpe a costat o mie de euro. Dacă vorbim despre nunți, atunci e la infinit”, a destăinuit Dumitru Țurcanu.

La un moment dat și-a dat seama că cunoștințele și experiența îi permiteau să le împărtășească și să predea. Asta l-a determinat să-și  lanseze propriile cursuri de floristică. Peste zece mii de persoane din 55 de țări ale lumii au fost studenți ai școlii care îi poartă numele.

Dacă merg în orice oraș mare din lume, acolo oricum o să fie discipolii mei, cu care ne întâlnim, comunicăm, chiar și ne intersectăm. Am deschis școala mea în Milano. Floristica este o artă. În italiană sună mișto “arte floriale”. Atunci când italienii iau cunoștință de lucrările mele, aceștia rămân fără cuvinte, pentru că nivelul pe care-l demonstrez e foarte diferit de ceea ce se face acum”, a mai spus floristul.

Mulți colegi și cunoscuți cred că Dumitru e prea generos și n-ar trebui să destăinuie toate secretele meseriei, însă artistul este convins că oamenii care oferă mult, primesc și mai mult în schimb.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media