foto: timpul.md

A 165-a aniversare a Unirii Principatelor Române a fost marcată la Chișinău

Unirea celor două Principate Române, Moldova și Țara Românească, a fost sărbătorită și la Chișinău. La Paraclisul Mitropolitan Sfântul Ioan Teologul din Chișinău, un sobor de preoți a oficiat o slujbă cu această ocazie.

 

”Pentru ca să primească cu milostivire duhovnicescul Său jertfelnic această rugăciune și mulțiumire a noastră Domnului să ne rugăm. Doamne miluiește”.

”Cuvântul al Inalt Prea Sfinţitului Patriarhul bisericii ortodoxe române. Ziua de 24 ianuarie 1859 a fost numită de români în epocă, Ziua Cea Mare a Veacului. Aceasta pe bună dreptate că, Unirea Principatelor Române începută la Iași în data de 5 ianuarie 1859 și desăvârșită la București nu a fost Unirea Mică, această formulare superficială, incorectă diminuează importanța evenimentului istoric.  Unirea Principatelor Moldova și Țara Românească este de fapt Unirea de bază, deoarece a constituit formarea statului român modern în anul 1862 numit România”, Victor Ghimpu, protoiereu, Paraclisul Mitropolitan Sfântul Ioan Teologul din Chișinău.

Anul acesta, Înalt Preasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului și Mitropolitul Basarabiei, nu a participat la slujba de Te-Deum, fiind plecat la Iași. Însă, cu ocazia aniversării a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, a adresat un mesaj de felicitare tuturor românilor din Basarabia.

”Județele Cahul, Bolgrad și Ismail, veritabile perle ale Basarabiei, au fost martore la întregul spectru al vieții naționale românești timp de două decenii în secolul al XIX-lea, spre deosebire de restul teritoriului. Aici, flacăra unității și a dorinței de libertate a fost păstrată cu sfințenie, iar acest spațiu a devenit simbolul solidarității românilor de pretutindeni din acea perioadă. Într-un act de demnitate și curaj, aceste județe au participat activ la Unirea Principatelor Române din 1859, semnând o pagină importantă în istoria poporului nostru”, Constantin Olariu, preot Paraclisul Mitropolitan Sfântul Ioan Teologul din Chișinău.

Unirea Principatelor Române a fost o primă etapă importantă în procesul de întregire a statului naţional unitar român. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie – domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a pus fundamentul Unirii din 1918.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media