Uniunea Europeană a recoltat în 2024 o cantitate de aproximativ 62,2 milioane de tone de legume proaspete. O creștere cu 6% comparativ cu cele 58,8 milioane de tone recoltate în 2023, conform datelor Eurostat, notează Agerpres. Spania, Italia și Franța, au fost principalii producători de legume proaspete din UE, fiind responsabile împreună pentru 55% din producția totală a blocului comunitar.
În 2024, producția de tomate a UE (16,8 milioane de tone) a fost cu 5% mai mare decât în 2023. Producția de morcovi a crescut cu 6% până la 4,7 milioane de tone. Producția de ceapă a crescut cu 11% până la șapte milioane de tone.
În rândul statelor membre, Italia a fost cel mai mare producător de tomate din UE în 2024, fiind responsabilă pentru 36% din producția totală a blocului comunitar. Italia a fost urmată de Spania (27%) și Portugalia (10%).
La morcovi, principalii producători din blocul comunitar au fost Germania (18% din producția totală a UE), Franța (14%) și Polonia (12%).
Țările de Jos a fost cel mai mare producător de ceapă din UE în 2024, (26%), Urmează Spania (20%) și Germania (12%).
În 2024, producția de fructe, fructe de pădure și nuci a UE s-a situat la 24,3 milioane de tone. Ceea ce înseamnă că este cu 2% mai mică decât în 2023. Principalii producători din UE au fost Italia (5,4 milioane de tone), Spania (4,3 milioane de tone) și Polonia (4,1 milioane de tone).
Blocul comunitar a recoltat 11,6 milioane de tone de mere în 2024, cu 4% mai puțin decât în 2023. Majoritatea proven din Polonia (29%), Italia (21%) și Franța (17%).
De asemenea, UE a produs 1,9 milioane de tone de pere în 2024, cu 2% mai mult decât în 2023. Principalii producători au fost Italia, Țările de Jos și Belgia.
Producția de piersici este și mai concentrată. Spania, Italia și Grecia fiind responsabile împreună pentru 91% din recolta blocului comunitar. În 2024, producția de piersici a UE a fost mai mare cu 2% comparativ cu cea din 2023.