La 17 noiembrie, Republica Moldova a atins un record în exportul de prune proaspete și a devenit al treilea exportator al acestui produs la nivel mondial și primul în Europa.
În cadrul unui briefing de presă, Vladimir Bolea a anunțat că producătorii de prune au reușit în sezonul curent, să atingă un record în exporturi și că Republica Moldova ar putea deveni cel mai mare exportator mondial de prune din emisfera nordică.
Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în perioada iulie-octombrie 2023, fermierii au exportat circa 74 de mii de tone de prune proaspete în valoare de peste 38 de milioane de dolari SUA, cu un preț mediu de export de 0,52 USD/kg.
Se estimează că până la sfârșitul sezonului agricol, volumul total al exporturilor de prune va atinge cifra de 85 de mii de tone. Factorii care au contribuit la aceste rezultate sunt: recoltele scăzute de prune în unele țări și liberalizarea pieței Uniunii Europene pentru exportul de prune. Aproximativ 73% din volumul total de prune a fost exportat în UE, iar celelalte 27% în țările CSI.
„Avem noi destinații de export. Vorbim despre țările din Golful Persic, țările din UE, Africa și Asia de Sud-Est. Aproximativ 50 mii tone vor fi comercializate în stare proaspătă pe piața locală. Până la 1 noiembrie 2023 fabricile de procesare au achiziționat aproximativ 250 mii tone de mere”, a menționat Vladimir Bolea.
Doar 14 mii de tone de prune proaspete au ajuns în CSI, inclusiv Rusia, în timp ce 54 de mii de tone au mers către consumatorii din Uniunea Europeană. Dintre țările spațiului comunitar, cel mai mare importator de prune din Republica Moldova, în sezonul curent, a fost România, un de au ajuns circa 17 mii de tone. Polonia este al doilea mare importator, cu 12 mii de tone. Pe locul trei se află Germania, care a importat 7 mii de tone. Cantități semnificative de prune au ajuns în Cehia și Croația.