A început perioada de admitere în învățământul profesional tehnic pentru anul de studii 2025–2026. Absolvenții clasei a IX-a au la dispoziție 20.468 de locuri în școli profesionale, colegii și centre de excelență, dintre care peste 12.000 sunt finanțate de la bugetul de stat.
O componentă esențială a ofertei din acest an este învățământul dual. Peste 2 000 de locuri sunt disponibile în parteneriat cu 170 de agenți economici. Interesul față de acest model este în creștere: anul trecut, numărul de elevi admiși a fost cu 60% mai mare față de 2023.
„Încurajăm tinerii să aleagă învățământul dual, pentru că răspunde concret cerințelor pieței muncii și oferă un început sigur de carieră. Elevii învață direct la locul de muncă și sunt plătiți pentru asta”, a subliniat ministrul Dan Perciun.
Elevii din școlile profesionale beneficiază de masă gratuită, cazare la preț redus și burse lunare între 600 și 800 de lei. În colegii, bursele pot ajunge la 900 de lei pentru elevii cu performanțe bune. Cei care nu au promovat examenele de absolvire a gimnaziului pot, de asemenea, să se înscrie la o școală profesională.
„Pe lângă bursa oferită de stat, elevii înscriși în programe duale pot primi și un salariu lunar de la compania parteneră, care pornește de la 6.400 de lei”, a precizat ministrul.
Dosarele pot fi depuse atât fizic, la sediile instituțiilor, cât și online, prin platforma ipt.mec.gov.md. Admiterea pentru școlile profesionale și centrele de excelență de nivel 3 se va încheia pe 17 august. În cazul colegiilor și centrele de excelență de nivel 4 – pe 10 august. Ulterior, o a doua etapă de admitere va avea loc pentru completarea locurilor vacante.
Potrivit MEC, doar în prima zi au fost depuse aproximativ 2.000 de cereri.