Reforma justiției, cheia integrării europene a Republicii Moldova și a unui stat de drept funcțional

Progresele noastre pe calea parcursului european depind de cât de eficient și onest este dialogul dintre consiliile judiciare și Guvern. O spun experți din Moldova, România și Ucraina. Ei au participat la conferința regională „Consolidarea independenței și a responsabilității judiciare – Perspective și provocări regionale”, desfășurată la Chișinău.

În procesul de integrare europeană, este esențial ca fiecare instituție să își îndeplinească responsabilitățile cu seriozitate și profesionalism. Asta au spus experții care au participat la conferința regională.

”Responsabilitatea și independența judecătorească este un obiectiv strategic ce reprezintă un pilon foarte important în aderarea la UE. Din acest motiv, Uniunea Europeană a susținut reforma justiției de la etapa timpurie de dezvoltare a statelor. Este foarte important să avem o claritate că aceste reforme nu sunt doar niște exerciții pentru aderare. Ci sunt făcute pentru societate, pentru comunitatea de afaceri”, a declarat Mate Csicsai, șeful secției politice a Delegației UE în Moldova.

Evenimentul a reunit experți din Ucraina, România și UE . Prezența acestora subliniază angajamentul comun față de valorile statului de drept. Declarația, făcută de ministra justiției, Veronica-Mihailov Moraru.

”În următorii trei ani va trebui să muncim și mai mult, dar doar într-o manieră și mai conjugată. Atât autoritățile cât și reprezentanții sistemului judecătoresc, a procuraturii astfel încât într-adevăr să implementăm aceste acțiuni care au ca scop de a eficientiza justiția să fie mai aproape ce cetățeni, mai accesibilă”, a spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Grosu: Avem nevoie de judecători curajoși

Sitemul are nevoie de judecători curajoși în luarea deciziilor. Și asta mai ales în dosarele de rezonanță și în contextul imixtiunii externe în procese politice și electorale. Părerea aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

”Asta le spunem judecătorilor. Să fie independenți, le creem toate condițiile și într-un final să fie curajoși. Noi toți așteptăm de la sistemul judecătoresc curaj. Curaj în deciziile pe care le iau, să aplice legea și să tranșeze. O cerem noi ca țară pentru că vedem tot mai insistentă interferența dinafară a grupărilor criminale a altor state în procesele noastre politice, electorale care nu sunt de admis”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului.

Caraman: Salarii mai mari, decizii independente

Președintele CSM a atras atenția că unele garanții sociale pot asigura independența decizională. Amintim că, în luna aprilie, salariile judecătorilor au crescut cu 20 la sută, iar cele ale procurorilor, cu 5 procente.

”Dacă vorbim despre independența materială a justiției. Aici vorbim de asigurarea cu un salariu atractiv, cu garanții sociale ale judecătorilor, astfel încât aceștia să nu poată fi influențați atunci când dau hotărâri inclusiv din perspectiva războiului hibrid sau din perspectiva unei agresiuni sau a altor circumstanțe care pun presiune pe judecători”, a declarat președintele CSM, Sergiu Caraman.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în parteneriat cu Consiliul Europei. Conferința are loc într-un contextul celor 30 de ani de la adoptarea Legii cu privire la statutul judecătorului. Totodată, evenimentul se desfășoară în ajunul Zilei profesionale a judecătorului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA