Moldova poate fi explorată acum cu un simplu gest pe ecranul telefonului. O nouă aplicație mobilă transformă experiența turistică într-una interactivă, modernă și sustenabilă. Cu trasee ecoturistice și povești locale autentice, Eko App Moldova promite să aducă natura și cultura mai aproape de oameni, chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale țării.
Aplicația a fost dezvoltată sub egida Ministerului Culturii, în colaborare cu Fundația Human Doc și este cofinanțată de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone prin programul Polish Aid.
Aplicația a fost inspirată de un model similar implementat cu succes în Polonia.
Platforma oferă utilizatorilor informații detaliate despre flora și fauna locală. Sunt și hărți interactive ale traseelor ecoturistice. De exemplu, ar fi și cel din Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”. Utilizatorii vor avea acces la ofertele pensiunilor, meșterilor populari și producătorilor locali.
O componentă importantă o reprezintă accesibilitatea conținutului. Materialele sunt adaptate pentru persoanele cu deficiențe de auz.
„Eko App Moldova nu doar că facilitează accesul la informație, dar încurajează descoperirea comorilor naturale și a comunităților locale, contribuind la integrarea potențialului turistic în circuitul național și internațional”, a declarat Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii.
„Eko App Moldova este mai mult decât un ghid digital. Este un instrument educațional care își propune să crească gradul de conștientizare privind importanța protejării patrimoniului nostru”, a declarat Ana Șandra, directoarea interimară a Oficiului Național al Turismului.
Unul dintre primele trasee pilot lansate este „Farmecul Nistrului”, localizat în satul Mărbăuți, raionul Dubăsari.
Eko App Moldova este disponibilă gratuit.