Zboruri întârziate zilnic pe Aeroportul Chișinău. Majoritatea pasagerilor nu solicită însă despăgubiri

Zeci de curse aeriene de pe Aeroportul Chișinău au întârzieri zilnice. Doar o mică parte dintre pasageri cer însă compensații. Asta deși, ar putea primi până la 12 mii de lei. Autoritatea Aeronautică Civilă spune că în cele mai multe cazuri, oamenii nu-și cunosc drepturile. Totuși, milioane de lei sunt achitate anual pasagerilor care reclamă oficial întârzierile sau anulările de zboruri.

Directorul Autorității Aeronautice Civile, Vasile Șaramet, precizează că pentru a putea solicita compensație, întârzierea trebuie să fie de câteva ore.

”Aici discutăm despre zboruri întârziate cu mai mult de 2, 3 sau 4 ore. În aceste cazuri la fel, consumatorul sau pasagerul are dreptul la compensație, valoarea compensațiilor este similară cu cazul anulării zborului și este în funcția de distanța ortodromică dintre aeroporturi”, a declarat directorul AAC, Vasile Șarament.

El a mai menționat că la Autoritatea aeronautică ajung doar cazurile în care companiile aeriene nu colaborează cu pasagerii în mod onest.

Potrivit Autorității Aeronautice Civile din Republica Moldova, în acest an instituția a primit 120 de solicitări de despăgubiri în legătură cu amânarea sau anularea zborurilor. În ultimele șase luni, suma totală achitată pasagerilor a fost de 84 de mii de lei. Pe parcursul lui 2024 – peste 2 milioane de lei. Valoarea compensațiilor variază între 5.000 și 12.000 de lei.

Pasagerii Aeroportului Chișinău susțin că întârzierile sunt o normalitate în întreaga lume. Deși unii cunosc drepturile lor, nu toți solicită despăgubiri.

”Compania a dat faliment, dar banii înapoi nu am primit. Dar n-am insistat că n-a fost vorba despre suma mare. – De ce n-ați insistat? – N-am insistat pentru că la moment cineva m-a contactat și mi se părea dubios. Pentru că mulți sub forma de escroci care încearcă să obține careava beneficii din partea plângerilor”, a spus unul dintre pasageri.

”– O anumită companie are 3-4 zboruri fără probleme, apoi întârzie cu 4 ore.

– În acel caz, vi s-a oferit vreo compensație? Mâncare, apă, ceva?

– Sincer, nu m-am ocupat de asta.

– N-ați vrut?

– Nici nu m-am gândit că ar trebui să mă ocup”, a spus un alt pasager.

Vasile Șaramet spune că numărul celor care își apără drepturile în astfel de cazuri este mic.

”Este cu siguranța foarte mic. Repet, operatorii deja au început să fie mult mai onești cu consumatorii și rambursează fără a fi necesară implicarea autorității. Deci vedem aceasta tendința că operatorii singuri vin ca să dă compensații? – Cu siguranța. Chiar și operatorii care nu vin, deja și-au stabilit aici contacte cu avocați care reprezintă, ceea ce nu întâmpla cu jumate de an în urmă”, precizat acesta.

Totuși, el remarcă faptul că, în ultimii patru ani, suma totală a amenzilor aplicate companiilor aeriene a fost de doar 25.000 de euro. Ceea ce constituie o sancțiune nesemnificativă pentru marile companii. AAC lucrează acum la revizuirea acestor măsuri.

”Cu siguranța vom identifica soluții pentru a influența operatorii să fii mai onești. Noi avem 100 de zboruri pe zi astăzi în aeroport. Dacă sunt 2-3 întârzieri, asta constituie 2 procente, ceea ce nu e atât de mult”, mai spune directorul AAC.

În 2024, pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost înregistrate 2 280 de aterizări și tot atâtea decolări. Aproximativ 70% dintre curse au avut loc la timp. Asta înseamnă că o treime au înregistrat întârzieri. Totuși, doar o parte dintre ele se califică pentru compensații.

În primele șase luni ale anului 2025, peste 2,45 milioane de pasageri au trecut prin Aeroportul Chișinău. Numărul lor este cu aproape 800 de mii mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. În 2024, traficul total a depășit 4,1 milioane de pasageri, iar în acest an se așteaptă să fie peste 5 milioane.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA