BNS: Un cetățean al Republicii Moldova trăiește, în medie, 72 de ani

Un cetățean al Republicii Moldova trăiește, în medie, 72 de ani, potrivit Biroului Național de Statistică. Diferențele între sexe rămân semnificative. Femeile trăiesc în medie 76 ani, cu aproape 9 ani mai mult decât bărbații. În cazul lor, speranța de viață este de doar 67 de ani și jumătate.

În ultimul deceniu, speranța de viață a crescut cu aproximativ 6 luni.

„Factorii care influențează speranța de viață includ starea de sănătate și condițiile de mediu – cum ar fi calitatea aerului și a apei. Totodată, la fel de importanți sunt și factorii economici și sociali, cum ar fi nivelul de trai. În Uniunea Europeană, speranța de viață în rândul femeilor a depășit pragul de 80 de ani încă din 2014. Potrivit specialiștilor, acest fapt se datorează progreselor în medicină”, relatează jurnalista ONE TV Emilia Mocanu.

Specialiștii în medicină atrag atenția că stilul de viață nesănătos, marcat de sedentarism, consumul de tutun și abuzul de alcool, contribuie semnificativ la scăderea speranței de viață. Longevitatea mai mare la femei este explicată de specialiști prin responsabilitatea sporită față de propria sănătate.

„Femeile se adresează mai frecvent la medic decât bărbații, care preponderent se adresează când se înrăutățește substanțial starea sănătății. În ultimul an crește numărul bărbaților obezi și supraponderali comparativ cu femeile care avem o descreștere la acest capitol. Consumul de alcool, care predomină la fel, mai mult la bărbați. Avem o diferența de 15 procente”, afirmă Ion Șalaru, șef de secție boli netransmisibile.

Ce spun specialiștii

Specialiștii mai subliniază că accesul la servicii medicale, nivelul de educație și condițiile de trai influențează semnificativ cât de mult trăiesc oamenii.

„Anume din aceste considerate populația rurală este mai puțin longevivă decât cea urbană. Oamenii care au un serviciu care presupune o activitate mai creativă sau intelectuală, sunt mai puțin expuși factorilor externi, dar și mai puțin sunt expuși soarelui, au o alimentație mai bună. Oamenii cu un nivel ridicat de educație sunt mai receptivi față de politicile în domeniul sănătății”, spune cercetătorul Vitalie Ștîrba.

Deși speranța de viață în țara noastră a înregistrat o creștere lentă de-a lungul anilor, sociologii vin cu o predicție încurajatoare.

Noi anticipăm o creștere de circa 3 ani, atât la bărbați, cât și la femei până în anul 2040. Atunci va constitui circa 71 de ani la bărbați și 79 de ani la femei”, spune Vitalie Ștîrba, cercetător demografic.

În prezent, persoanele în vârstă de 65 de ani și peste reprezintă 26 la sută din populația Republicii Moldova. Tot mai mulți moldoveni spun că adoptă un stil de viață sănătos pentru că își doresc să trăiască mai mult.

„Bărbații au un loc de muncă mult mai greu, din această cauză, unele boli cronice se dezvoltă mai rapid. Asta nu este o problemă, așa este în lume. Pentru mine 60 de ani ar fi destul, sau 70, cu condiția că voi fi sănătos, o să pot merge și fugi după nepoți”. 

„Să zicem așa cum trăim noi, nici nu dormim, dacă ajungem la pensie, dacă ne pensionăm, e prea bine. Da, cam regulat, o dată la jumătate de an. Nu nu, serviciul prevede”.

Potrivit specialiștilor, pandemia de COVID-19 din anul 2022 a încetinit creșterea speranței de viață cu aproximativ un an.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA