Zece microbuze școlare moderne, complet echipate și adaptate pentru elevii cu dizabilități locomotorii, vor ajunge în mai multe instituții de învățământ din Republica Moldova. Vehiculele au fost oferite în cadrul programului „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți”, implementat de PNUD și UNICEF, cu sprijinul Uniunii Europene. Acestea vor fi puse în circulație din luna septembrie, iar elevii în scaun cu rotile vor avea în premieră acces la transport adaptat.
Fiecare microbuz are câte 14 locuri destinate pasagerilor. Două sunt special adaptate pentru elevii în scaun cu rotile. Unitățile de transport vor ajunge în zece raioane, iar Ministrul Educației dă asigurări că lista beneficiarilor va fi extinsă.
”Anul ăsta o să mai vină 21. Iar anul viitor cred că o să facem o procurare de cel puțin 50 suplimentar. În total avem 11 mii de copii, aproximativ 400 de autobuze și încercăm să înnoim și să extindem flota existentă. Am pornit de la necesități. Am mers în raioanele unde există deja copii cu dizabilitate locomotorii, copii în cărucior care au nevoie de asemenea autobuze”, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun,
În Cantemir, unde nouă copii au nevoie de transport adaptat, microbuzul va asigura deplasarea acestora în condiții sigure.
”Avem un caz deosebit în satul Țiganca. O elevă din această localitate beneficiază de transport școlar cu ajutorul părinților și a colegilor. Ea este însoțită, urcă în autobuz, căruciorul este alături. Este luată de acasă, dusă până acasă. Dar nu în condiții sigure”, a spus șefa Direcției de învățământ din Cantemir, Tatiana Cechir.
În Ștefan Vodă, microbuz adaptat va fi utilizat și pentru deplasări la concursuri sau investigații medicale.
”Această unitate de transport va fi nu doar pentru transportarea elevilor la școală și de la școală. Dar și pentru a le oferi posibilitatea de a participa la olimpiadele raionale, la concursuri, sau pentru a le oferi părinților posibilitate să se deplaseze cu copiii chiar la o investigație medicală.”, a declarat șefa interimară a Direcției de învățământ Ștefan Vodă.
Transmiterea microbuzelor are loc în cadrul programului „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți”, implementat de PNUD și UNICEF, cu sprijinul Uniunii Europene. Suma investiției se ridică la 740 de mii de dolari americani.