Studenții de la Universitatea de Stat din Moldova vor putea beneficia de laboratoare moderne, dotate cu echipamente performante. 27 de spații didactice sunt deja funcționale, iar alte 25 urmează să fie amenajate până în toamnă. Investițiile fac parte din proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, finanțat de Banca Mondială. Valoarea totală a proiectului este de 150 de milioane de lei și include și reconstrucția capitală a căminului numărul doi al USM.
Noile laboratoare sunt dotate cu echipament de ultimă generație, menită să sprijine învățarea practică, cercetarea și inovația în domenii precum chimia, fizica, biologia, informatica, dar și tehnologii aplicate, inclusiv drone utilizate în cercetare arheologică sau științifică.
”Ne aflăm într-un laborator de educație pentru aparate de zbor fără pilot. Această dronă a fost cumpărată din banii oferiți prin proiectul Bancii Mondiale. Cu ajutorul ei au fost scanate anumite terenuri, în urma cărora s-au identificat cinci cetăți geto-dace. Tehnologia a permis determinarea dimensiunilor, formei și structurii acestor cetăți”, Marina Papuc, jurnalistă ONE TV.
Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a fost dotată cu echipament pentru evaluarea calității produselor farmaceutice și cosmetice.
”Acest laborator este un laborator de specialitate destinat în exclusivitate activităților practice de pregătire la Programul Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale. Acest laborator l-am dotat cu echipamente pentru evaluarea, verificarea calității, în special a formelor farmaceutice, solide și semi-solide”, Maria Gonța, profesor universitar, doctor habilitat în științe chimice.
Și la Facultatea de Matematică și Informatică, noile echipamente permit desfășurarea unor lecții interactive, bazate pe platforme moderne și colaborare digitală.
”Aici noi realizăm atât lecții laborator, uneori avem și lecții practice specifice pentru activitatea de realizare a unor programe specifice. Deoarece avem nevoie să utilizăm mai multe platforme, să fie interactiv, să poată conlucra profesorul cu studenții nu doar la table obișnuite”, Angela Niculiță, decanul Facultății de Matematică și Informatică, USM.
Din toamnă, începe etapa a doua a proiectului, cu alte șase subproiecte majore. Printre acestea – dotarea laboratoarelor de fizică avansată, biotehnologii moderne, formare digitală și extinderea curriculumului în domeniul IT. Măsuri care vor moderniza procesul educațional și vor pregăti studenții pentru piața muncii, spune rectorul Universității de Stat.
”De asemenea în această sumă intră și reconstrucția capitală a căminului numărul doi al Universității de Stat din Moldova, care urmează să fie finalizat până la sfârșitul acestui an de studii. În cadrul acestor proiecte este important că colegii noștri, profesorii, au avut posibilitatea să se formeze la diferite centre din Europa, din România. Au fost elaborate noi programe de studii”, Igor Șarov, rectorul USM.
Beneficiarii direcți ai acestor investiții sunt cei peste 13.000 de studenți ai Universității de Stat din Moldova.