Vaccinarea copiilor împotriva meningitei este un plan dificil de pus în aplicare

Vaccinarea copiilor împotriva meningitei este un plan dificil de pus în aplicare. Ministerul Sănătății a organizat deja trei licitații pentru achiziționarea serului, dar toate au eșuat din cauza lipsei de participanți. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, de la începutul anului, au fost înregistrate 10 cazuri de meningită, o boală extrem de gravă care, în lipsa unui tratament rapid, are o rată ridicată de deces.

”Toate licitațiile pe care le-am desfășurat nu s-au finalizat cu ceva. Din păcate, pentru că nu a participat niciun furnizor. Rămânem optimiști în acest sens. Pentru că acest obiectiv pe care ni l-am pus în față, să vaccinăm copiii din Moldova împotriva meningitei, care este o boală o foarte periculoasă și deseori se încheie cu decesul copilașului, o să-l atingem”, Ala Nemerenco, ministra Sănătății.

Programul de vaccinare împotriva meningitei a fost anunțat în martie, când a fost inițiată și procedura de achiziție a serului. Pentru a asigura imunizarea și a preveni complicațiile infecției printre copii, vaccinul procurat va fi administrat mai întâi acestora, la solicitarea părinților, începând cu vârsta de 2 luni.

În ultimii zece ani, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 220 de cazuri de infecție meningococică. Dintre care aproape 60% – la copii cu vârsta de până la 2 ani. În aceeași perioadă, rata de deces a fost de 23%, ceea ce înseamnă peste 50 de decese.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA