bec, energie electrică
sursa: anre.md

Tarife mai mici la energie? Furnizorii propun ieftiniri de până la 10%, după ce iarna au crescut cu până la 75%

Întreprinderile Furnizarea Energiei Electrice Nord și Premier Energy au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru a aproba tarife reglementate mai mici la energie electrică. Solicitările au fost cerute chiar dacă Ministerul Energiei susține că nu există motive pentru o ieftinire, transmite Mold-Street.

FEE Nord a cerut reducerea prețului cu circa 10% pentru consumatorii din nordul țării. Astfel, noile tarife propuse ar fi:

  • 264 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (cu 14,7% mai puțin față de 310 bani/kWh)

  • 289 bani/kWh la ieșirea din rețelele de transport (cu 13,5% mai puțin)

  • 318 bani/kWh pentru consumatorii racordați la rețelele de medie tensiune (cu 12,6% mai puțin)

  • 422 bani/kWh pentru rețelele de joasă tensiune (cu 9,8% mai puțin)

Premier Energy, care deservește sudul, centrul și Chișinăul, propune reduceri mai mici – de aproximativ 5%:

  • 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (cu 5,6% mai puțin față de 302 bani/kWh)

  • 393,76 bani/kWh pentru consumatorii racordați la rețelele de joasă tensiune (cu 4% mai puțin)

Premier Energy explică însă că nu există suficiente garanții că prețurile de achiziție estimate vor rămâne scăzute. Furnizorul subliniază că importurile de energie din România se bazează pe bursele OPCOM și BRM, iar costurile reale ar putea fi mai mari, mai ales în contextul evoluțiilor de pe piața energetică și al conflictelor regionale.

Totodată, de la 1 iulie 2025 a expirat un preț preferențial pentru energia din România, ceea ce ar putea menține costurile ridicate. De altfel, în primele luni din 2025, energia s-a cumpărat cu 117,5 euro/MWh, iar în a doua jumătate a anului este estimată la 143 euro/MWh – cu doar 2 euro mai puțin decât baza de calcul a tarifelor actuale.

Ministerul Energiei a reiterat recent că nu vede motive pentru o reducere a tarifelor, mai ales după ce, la începutul anului, prețurile la energia electrică au crescut cu 65-75%, pe fondul sistării livrărilor de gaz rusesc și al opririi livrărilor de energie de la Centrala Moldgres din regiunea transnistreană.

Decizia finală privind eventualele ajustări de tarif urmează să fie luată de ANRE.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA