Danemarca, care a preluat marți președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, va pune presiune maximă pe Ungaria ca aceasta să nu blocheze deschiderea negocierilor de aderare la UE a Ucrainei și a Moldovei. Este promisiunea ministrului danez pentru afaceri europene Marie Bjerre, care a precizat că principala prioritate a mandatului de 6 luni, este avansarea dosarului integrării celor două țări. Potrivit publicației Politico, Danemarca va iniția procedurile pentru suspendarea dreptului de vot al Ungariei în UE.
Danemarca a preluat de la Polonia pe 1 iulie președinția de șase luni a Consiliului de miniștri al UE de la Polonia. Anume această instituție este responsabilă de aspectele organizatorice și tehnice ce țin de negocierile de aderare la UE. Ministra Afacerilor Europene a Danemarcei a subliniat că nu există motive obiective care justifică blocarea procesului de integrare al Ucrainei și Moldovei, întrucât au fost implementate reformele cerute și îndeplinesc criteriile.
”Suntem foarte ambițioși și vom face tot ce ne stă în putere. Vom pune presiune maximă pe Ungaria pentru a o determina să renunțe la toate obiecțiile. Suntem pregătiți să acționăm atât politic, cât și practic, pentru a avansa împreună cu Ucraina, dar și cu Moldova și țările din Balcanii de Vest”, a declarat ministra daneză într-o discuție cu jurnaliștii.
Pentru a deschide negocierile este necesar votul unanim a celor 27 de țări membre UE. Guvernul premierului maghiar rusofil Victor Orban, este singurul care blochează deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina. Ungaria nu are obiecții față de Republica Moldova. Ucraina și Moldova sunt luate la pachet de Uniunea Europeană, de când cele două țari au depus practic în același timp cererile de aderare, la scurt timp după ce Rusia început invazia.
Potrivit Politico, pentru a deschide negocierile, Danemarca dorește ca Europa să folosească întregul său arsenal juridic împotriva Ungariei să activeze articolul 7 împotriva Budapestei. Măsura ar lipsi-o de dreptul la vot, din cauza că ar încălca drepturile fundamentale ale Uniunii Europene.
În context, la Bruxelles a avut loc și primul contact dintre negociatorii moldoveni și oficialii danezi. Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov a scris pe 30 iunie că Moldova are „planuri mari și ambițioase pentru următoarea jumătate de an.”
”Ne propunem să avansăm cât mai mult în procesul de negocieri pentru aderarea la UE. În parcursul său european, Moldova se bucură de prietenia și de tot sprijinul autorităților de la Copenhaga,” a scris Gherasimov.
Republica Moldova și-a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022. Pe 23 iunie același an, Consiliul European i-a acordat statutul de țară candidată, iar pe 14 decembrie 2023 a aprobat deschiderea negocierilor de aderare.