Înțepăturile de albine, periculoase: Șase persoane au suferit șoc anafilactic doar într-o săptămână

O simplă înțepătură de insectă poate fi fatală pentru persoanele alergice la veninul de albină. În doar o săptămână, șase oameni au suferit șoc anafilactic după ce au fost înțepate de albine. Medicii alergologi avertizează. Dacă nu se intervine prompt, înțepăturile de insecte pot declanșa reacții alergice severe.

Înțepăturile de insecte cum ar fi albinele, viespile, bondarii pot deveni extrem de periculoase. Veninul eliberat poate declanșa un șoc anafilactic. Ceea ce este o reacție alergică acută foarte severă, care se manifestă foarte rapid.

”După înțepătură în doar câteva minute pacientul simte o stare de slăbiciune, stare de tahicardie, adică bătai frecvente a inimii. Pacientul poate să își piardă conștiința.T ensiunea se duce brusc în jos, iar în unele cazuri se echivalează cu zero. Acestea sunt stări extrem de grave, extrem de periculoase care necesită o urgență maximă”, susține Tatiana Gorelco, medic alergolog.

Tatiana Gorelco explică faptul că riscul de șoc anafilactic depinde de cantitatea de venin injectată și de numărul de înțepături. Cele mai predispuse persoane sunt cele cu afecțiuni alergice preexistente.

Printre ele se numără: astmul bronșic, rinita alergică, urticaria sau mastocitoza cutanată. Acești pacienți au un risc crescut de a dezvolta reacții severe. Medicii alergologi  lerecomandă să poarte cu ei medicamente de prim ajutor.

”Există așa un dispozitiv, un autoinjector care conține adrenalină, epinefrină. Cu regret, la noi în țară nu există, nu este înregistrată. În schimb avem adrenalina în ampule. Ea poate fi administrată printr-o seringă obișnuită. Aceasta se face persoanelor care deja au făcut cândva șoc anafilactic”, a mai spus medicul alergolog.

Am întrebat Ministerul Sănătății dacă intenționează să înregistreze pe piață dispozitivul EpiPen, esențial în tratamentul de urgență al reacțiilor alergice severe. Autoritățile în sănătate nu au oferit un răspuns concret. Au menționat doar că ambulanțele și spitalele sunt dotate cu medicamentele necesare pentru intervenții de urgență în caz de șoc anafilactic.

Am întrebat chișinăuienii ce fac pentru a evita complicațiile în cazul înțepăturilor de viespi. Unii recunosc că știu cât de periculos poate fi veninul, însă nu iau nicio măsură de protecție.

” Nu mă protejez absolut, am primit și acuri de la vespe dar a trecut”.

”Pe timp de vară de insecte, dar de albini și vespe nicicum”.

”Știu și primul ajutor medical, port cu mine dexametazon fiindcă la orice reacție e binevenită, fiindcă am avut o experiență în spate și medicul ne-a școlarizat”. 

”Sunt blenduri din ulei, amestecuri din ierbui naturale și astfel ne protejăm”. 

Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în perioada iunie–august 2024 au fost înregistrate 69 de cazuri de șoc anafilactic provocate de înțepături de insecte. Două dintre persoane și-au pierdut viața.

Printre victime se numără și deputatul Iurie Păsat, care a murit în urma unui șoc anafilactic provocat de înțepături de viespi.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA