155 de tineri participă în acest an la stagii plătite la instituții de stat, în cadrul celei de-a patra ediții a Programului comun de stagii al Uniunii Europene și Guvernului Republicii Moldova. Fiecare dintre ei primește o bursă lunară de aproape 3.500 de lei și are șansa să își dezvolte abilitățile profesionale, să acumuleze experiență și, dacă obține calificativul „foarte bine”, poate fi angajat în funcții publice, fără concurs. Doi dintre acești tineri au povestit echipei ONE TV cum le influențează acest program planurile de viitor.
Programul are o durată cuprinsă între două și șase luni și le oferă tinerilor nu doar stagii plătite, ci și oportunități valoroase de formare. Participanții participă la sesiuni de instruire, seminare și ateliere care le consolidează cunoștințele teoretice și practice despre administrația publică, în special în contextul procesului de integrare europeană.
Călin are 20 de ani și este student în anul trei la New York University din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, la Facultatea de Matematică și Economie. În viitor, el își dorește să se întoarcă acasă și să contribuie la dezvoltarea țării. De aceea, a aplicat la mai multe instituții publice – Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Consiliul Concurenței.
„M-am oprit la câteva dintre ele care mi-au atras atenția pe domeniul care mă interesează pe mine și Consiliul Concurenței am aplicat în această autoritate pentru că îmi vine cumva analiza piețelor și cercetarea economică cu un impact mai real asupra structurii piețelor, impactului asupra consumatorului, de exemplu, și cumva asta m-a atras mai mult. Pentru mine este important să aibă și un impact real asupra persoanelor”, a spus Călin-Iulian Lungu, stagiar.
În doar o săptămână, Călin început să aplice metode econometrice, statistice și limbaje de programare în baze de date publice, unele neaccesibile publicului larg, pentru a identifica posibile carențe în mediul concurențial.
„Deja am reușit să mă familiarizez cu activitatea instituției, cu activitatea direcției în care am fost repartizat să fac stagiul, în direcția de cercetare și analitică și cumva deja am reușit să mă familiarizez cu procesul de investigare și investigații utile de cunoaștere a piețelor relevante pe care le face respectiva direcție. Deja am reușit să mă împrietenesc cu colegii din direcție, să intru în activitățile de zi cu zi cotidiene ”, a povestit Călin.
Pe lângă bursa primită și posibilitatea angajării fără concurs, Călin consideră că este esențial ca tinerii să profite de acest stagiu pentru a-și testa compatibilitatea cu funcția publică.
„Este foarte important ca cei care fac acest stagiu, inclusiv eu, să realizăm dacă funcția publică este potrivită pentru noi sau nu pentru că, așa cum a spus un vorbitor la evenimentul de deschidere a programelor de stagii, este mai bine să afli acum în cadrul unui stagiu că funcția publică nu este potrivită pentru tine decât să afli peste 10 sau 15 ani după ce deja ai muncit în funcția publică”, a povestit Călin.
Elena Butucea studiază Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative la Universitatea de Stat din Moldova. Ea a ales să aplice la acest program deoarece se specializează în administrație publică și dorește să îmbine cunoștințele teoretice cu experiența practică.
„În principiu, eu doresc să activez în administrația publică centrală, deoarece o văd ca o provocare și doresc să contribui la dezvoltarea administrației. 02:48 MUSCA 01:55 Având în vedere că ne aflăm într-un context în care Republica Moldova dorește să adere la Uniunea Europeană, consider că administrația publică necesită și are nevoie de diferiți specialiști în domeniu competenți care să dezvolte această administrație”, a spus Elena.
Din toamnă, Elena va lucra part-time la Cancelaria de Stat, iar experiența acumulată în cadrul stagiului o consideră un pas important în cariera sa.
„Deși ar necesita o îmbunătățire sau decreșterea salariului în sectorul public, consider că chiar în autoritățile publice centrale salariul este destul de motivant. Consider că, având în vedere că sectorul public se confruntă cu o îmbătrânire a personalului, consider că aceste stagii sunt un stimulent de a crește rata atinirilor în sectorul public și de a îmbunătăți și de a duce la dezvoltarea administrației publice”, a povestit Elena.
Programul comun de stagii al Uniunii Europene și Guvernului Republicii Moldova a ajuns la cea de-a patra ediție. Acesta se desfășoară în baza unui Memorandum de Înțelegere semnat între Guvernul Republicii Moldova, Consiliul Rectorilor și proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Moldova este Europa – Sprijin pentru Integrarea în UE”.