Cu sprijinul partenerilor europeni, Moldova face pași clari spre independența energetică și digitalizare. Sunt doar două dintre avantajele aderării la spațiul european, spun oameni de afaceri, experți sau funcționari publici. Aceștia au participat la o campanie lansată în ajunul sumitului Moldova – UE, care va avea loc vineri, în Chișinău, la reședința de stat.
„Același drum, același viitor” este denumirea campaniei lansate de Delegația UE în Moldova.
„Nu este un cadou, nu ne trage și nu ne impunem nimic. Este ceea ce fiecare cetățean al acestei țări și-a dorit de mai mult de două decenii: Moldova să devină țară europeană. A mai rămas un pas, un efort, pentru ca Moldova să devină țară membră a Uniunii Europene. Iar pentru asta, oameni buni, haideți să rămânem uniți și responsabili”, a menționat Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice.
Ion Luca este proprietarul unei vinării cu zero facturi la energie. Ion Luca face economii datorită proiectului de ecologizare a afacerilor în cadrul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Astfel, Ion Luca știe cât de importante sunt investițiile în energia verde.
„Cu sprijinul partenerilor europeni, Moldova face pași clari spre independența energetică, își modernizează rețelele, oferă sprijin gospodăriilor vulnerabile și încurajează soluțiile durabile. Energia nu este o armă, este o șansă pentru stabilitate și dezvoltare, iar noi alegem un viitor sigur, verde și european”, a spus Ion Luca.
„Aderarea ne va ajuta să digitalizăm toate serviciile publice, un capitol la care Moldova stă, și așa, destul de bine, datorită proiectelor finanțate de partenerii externi, spun experții”.
„Ambiția, mesajul și efortul Republicii Moldova până în 2030 este pentru un stat 100 de procente digital în interacțiunea cu cetățenii și mediul de afaceri. Cu suportul UE, vom atinge aceste deziderat și vom activa portofelul de acte digitale cu ecosistemul digital al UE”, a precizat Diana Zaharia, șefă de direcție Agenția de Guvernare Electronică.
Vineri, în Chișinău vor ajunge Președintele Consiliului European, António Costa, și Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a participa la summitul Moldova – Uniunea Europeană. Discuțiile se vor concentra pe subiecte precum procesul de aderare a țării noastre la UE, sprijinul european în contextul războiului din Ucraina, precum și implementarea Planului de Creștere pentru Moldova. De asemenea, vor fi abordate consolidarea relațiilor comerciale, cooperarea în domeniul securității și apărării, tranziția energetică, transformarea digitală și facilitarea contactelor între cetățeni. Din partea țării noastre, la summit, vor participa Președinta Maia Sandu, Președintele Parlamentului Igor Grosu și Prim-ministrul Dorin Recean.