Renato Usatîi organizează două concerte la Chișinău pentru absolvenții instituțiilor de învățământ din Moldova în cadrul cărora vor cânta artiști ruși care au fost criticați pentru opinia pe care o au în privința războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Interpreții au ajuns marți seara la Chișinău, deși membrii organizației „Stop russian aggression” din Moldova au cerut autorităților să blocheze intrarea acestora în Moldova. Printre ei, rapperul Vasilii Vakulenko, cunoscut aub pseudonimul Basta și Andrei Kosolapov, cu numele de scenă Macan. Ambii urmează să cânte miercuri în Piața Marii Adunări Naționale.
Organizația „Stop russian aggression” avertizează că rapperul Basta a fost inclus pe lista de sancțiuni a Ucrainei pentru încălcarea legislației privind vizele și încălcarea securității naționale. Vasilii Vakulenko a fost taxat pentru că a cântat în peninsula Crimeea în 2014 și 2015. S-a întâmplat după ce peninsula a fost anexată de ruși. Basta este născut în Rusia, dar mama lui este ucraineancă. Din această cauză, poziția artistului față de războiul declanșat de Putin a fost criticată și, pe alocuri, de neînțeles.
” – Cui aparține Peninsula Crimeea? – Eu nu am vorbit despre asta. Consider că discuțiile la acest subiect ațâță și acest lucru nu-mi place. Eu sunt ucrainean. Bunica mea este din Kiev, bunicul este din Krivoi Rog, mama mea este ucraineancă. Eu mă consider, pe jumătate, ucrainean”, a spus rapperul Basta.
Un alt invitat al liderului formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi este rapperul Andrei Kosolapov, cunoscut cu numele de scenă Macan. Potrivit organizației „Stop russian aggression”, Macan a cântat în luna mai, la un concert organizat în regiunea Lugansk, ocupată de armata rusă. La începutul acestui an, rapperul a mai avut un concert programat în Chișinău, care a stârnit nemulțumirea activiștilor. În urma scandalului, rapperul și-a amânat cu câteva săptămâni concertul, din cauza unor probleme de sănătate invocate de artist.
Iar la un alt concert organizat la fel de Renato Usatîi în 14 iulie urmează să evolueze trupa „Ruki Vverh”.
”Moldova, ne vedem, pe 14 iulie, la Festivalul Absolvenților.Pe curând. Vom dansa, ne vom distra și ne vom aminti de tinerețe”, a spus solistul trupei.
Jukov a fost inclus în baza de date a site-ului ucrainean „Mirotvoreț”. Lansat în 2014, acest site publică informații despre persoane considerate o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei, din cauza participării la concerte susținute în peninsula ocupată de ruși, Crimeea. Site-ul „Mirotvoreț”, lansat în 2014, publică informații despre persoane considerate o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei.
”Stop russian agression” a cerut autorităților competente, inclusiv Poliției de Frontieră, să interzică artiștilor ruși să intre în Moldova. În condițiile în care Basta și Macan au ajuns deja la Chișinău, cu explicații nu a ieșit ministra de Interne, ci ministrul Culturii, Sergiu Prodan”.
”În cazul acestor artiști care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova, nu au fost identificate riscuri care ar conduce la interzicerea acestora. Desigur, vom examina cu foarte mare atenție ce fel de concert va avea loc, ce fel de mesaje va transmite acest concert, pentru ca, pe viitor, deciziile noastre să fie argumentate și măsurile care se vor impune să fie, inclusiv, reieșind din activitatea acestor artiști pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat ministrul Sergiu Prodan.
L-am sunat pe Renato Usatîi pentru a-l întreba de ce i-a ales anume pe acești artiști ruși pentru concertele organizate pentru absolvenții de gimnaziu și liceu. Acesta însă nu ne-a răspuns la telefon. Totodată, am întrebat reprezentanții Poliției de Frontieră dacă instituția a primit scrisoarea formulată de ONG-ul „Stop Russian Agression”, dar încă nu am primit un răspuns. Președinția ne-a confirmat că a primit scrisoarea transmisă de ONGE-ul „Stop Russian agression”. Cu toate astea, instituția nu are pârghii pentru a interzice accesul artiștilor în Moldova.