Interimar fără filtru: Machidon, procuror general interimar fără vetting finalizat

Alexandru Machidon a fost numit în funcția de procuror general interimar deși încă nu are promovată evaluare externă, adică vetting-ul. Potrivit președintelui CSP, Dumitru Obadă, evaluarea etică și financiară nu este o condiție obligatorie în cazul interimatului. Însă ”ar fi fost bine să fie” vorba unui fost șef de stat. O confirmă chiar și Obadă, care speră că Machidon va promova evaluarea cât de curând.

”Domnul Alexandru Machidon este în prezent în procedură de vetting pe paltforma Procuraturii Anticorupție, unde răspunde la întrebările formulate. Eu sper că în luna mai, cel târziu iunie, să avem rundele de interviu. Să avem un raport pe fiecare dintre acești candidați. Este important că domnul Machidon din postura de procuror general interimar să aibă o reputație ireproșabilă. E vorba inclusiv pe domeniul integrității etice și financiare”, a declarat președintele CSP, Dumitru Obadă.

Totuși în cazul funcție de procuror general cu atribuții depline, promovarea evaluării externe este o condiție obligatorie. Regulemantul prevede că în cazul în care candidatul nu a promovat vetting-ul, Consiliul Superior al Procurorilor decide încetarea concursului și inițierea altuia.

Alexandru Machidon a ajuns în vizorul opiniei publice în urma unui dosar controversat pe care l-a avut în gestiune în anul 2016, până la trimiterea în instanță. Pe atunci, el activa în calitate de procuror în cadrul Procuraturii raionale din Criuleni. Machidon a cerut cinci ani de închisoare cu suspendare pentru doi soți care au sustras trei pepeni verzi de la un vânzător de pe traseul Chişinău-Criuleni.

Întrebat de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă cum a stabilit valoarea bunurilor furate, Machidon a declarat că partea vătămată, când a scris plângerea, a menţionat că prejudiciul este considerabil.

”Pentru mine sau dumneavoastră poate nu este considerabil. Dar pentru o persoană de la ţară care creşte şi munceşte tot anul aceşti pepeni verzi, prejudiciul acesta este considerabil”, a explicat atunci Machidon.

Machidon a mai invocat că a cerut pedeapsa minimă prevăzută de articolul 90 din Codul penal al Republicii Moldova.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA