Instituțiile medicale din țară, modernizate cu sprijinul Japoniei

Instituțiile medicale din țară, modernizate cu sprijinul Japoniei. Până acum, prin Agenția Japoneză JICA, s-a oferit ajutor de peste 155 milioane de lei. Banii au fost destinați pentru dotarea spitalelor din țară. Au fost rocurate echipamente moderne de ultimă generație.

e Luni, președintele Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională, Tanaka Akihiko, a vizitat Institutul Mamei și Copilului pentru a vedea schimbările. Oficialul a promis că țara sa va fi în continuare alături de Republica Moldova și va sprijini modernizarea tuturor spitalelor din țară. Astfel încât, orice pacient să poată beneficia de un diagnostic și tratament la cel mai înalt nivel.

Doar în ultimii trei ani, Institutul mamei și copilului a fost dotat cu echipamente medicale moderne în valoare de peste 15 milioane de lei.

”Am primit aparate de anestezie, aparate pentru respirația artificială, aparataj sofistcat, chiar contemporan pentru nou-născuți.  Pentru a pune un diagnostic este mult mai ușor ca anterior. Toate acestea se petrec în timp mai scurt iar timpul pentru o maladie este mai mic și corespunzător intervențiile medicilor este mai prompt”, a declarat ȘEF CENTRU PERINATAL, IMC, Marin Rotaru.

Cu sprijinul Agenției Japoneze, au fost achiziționate incubatoare neonatale în Secția de reanimare și terapie intensivă a nou-născuților.

”Acel moment când se naște un bebeluș ai un suport respirator, ai un incubator curat, liber funcțional. La noi acest moment nu mai există. Noi permanent avem de ajuns și același incubator modern ușor de încălzit de manevrat și suport respirator avem pentru fiecare bebeluș. A dispărut frica de a nu avea cu ce ajuta copilașii”, a spus Ina Sîrghe, medic neonatolog.

Mamele spun că condițiile în care nasc și sunt îngrijiți bebelușii sunt sigure.

”Am rămas surprinsă de ecografie că de exemplu în 2012 televizorul pentru a-mi vedea fătul nu a fost acuma este. Era clar puteai să-i vezi chipul. Chiar și cezariana am suportat-o mult mai ușor. La prima cezariană m-am ridicat a treia zi, acum chiar în ziua aceea m-am ridicat și am văzut bebelușii” , a spus una dintre mame.

”Nu ne-am așteptat că vom ajunge în reanimare. Am sperat, dar chiar din primele momente că nouă din start ne-au spus că utilajul și aparatura e bună și condițiile”, a mai spus o altă mamă.

Vice-directorul medical Iurie Carauș afirmă că, deși instituția avea profesioniști, aceștia erau nevoiți să lucreze cu utilaje din anii ’90. Acum, Institutul Mamei și Copilului dispune de echipamente moderne care ușurează considerabil munca medicilor.

”În ziua de astăzi avem tot la îndemână. Putem acorda asistență viitoarelor mame, mamelor și a nou-născuților în cele mai dificile situații și grele diagnostice care sunt posibile în țara noastră. Tot funcționează și ne permite ca aici pe loc ca fără să ne deplasăm cu SMURD-ul sau alte variante, pe loc rezolvăm toate problemele”, a declarat IURIE CARAUȘ, VICEDIRECTOR MEDICAL, IMC

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA