Andrei Găgăuz, prima persoană din gruparea lui Șor arestat acum mai bine de o lună în noua schemă de pompare a banilor din Rusia, a fost plasat în arest preventiv. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Chișinău. Înainte de asta, suspectul a stat 30 de zile în arest la domiciliu. Andrei Găgăuz ar fi fost de responsabil de lichefierea banilor. Potrivit unei noi scheme, rublele rusești destinate cumpărării de voturi erau investite în criptomonede, care ulterior erau convertite în valută, potrivit surselor ONE TV. Învinuitul neagă acuzațiile.
”Se prelungește măsura preventivă, arest preventiv în privința lui Găgăuz Andrei, pe timp de 30 de zile, la momentul reținerii aflându-se la arest la domiciliu, arestul preventiv urmează a fi executat în penitenciarul 13 din Chișinău”.
Am solicitat detalii suplimentare de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, însă ni s-a comunicat în această etapă a anchetei, nu pot fi oferite alte informații. Poliția a publicat, anterior, un fragment dintr-o conversație între persoane care activau în grupul coordonat de Găgăuz și cei care își vindeau voturile.
”– Cum schimbi banii?
– Ei bine, acești bani rusești
– TVD ȘOR.
– Ei bine, banii rusești se schimbă.
– Mamă, ei îmi dau bani rusești, iar eu le dau…
– Telefonul?
– Da, ei îmi dau telefonul, eu transfer pe contul lor, și apoi de acolo îmi dă cutia cu bani, o dau oamenilor.
– Ce curs?
– 8-15.
– Așa ne-a spus consilierul.
– E o sumă mare. Cât să le reținem?
– 331 de mii?
– Ei bine, rublă rusească,
– Același număr, dar TSD, dă TSD-ul.
– Pe PSB rusesc?
– Pe cel rusesc”.
Învinuitul respinge acuzațiile procurorilor și susține că este nevinovat.
”Din păcate, nu vă pot comunica nimic, am emoții. Nu mă consider vinovat”.
”Suntem cu toții ființe umane, oricine sapă o groapă va cădea mai devreme sau mai târziu în ea. Succes!”.
Avocații afirmă că Andrei Găgăuz nu are nicio legătură cu activitatea fugarului penal Ilan Șor, iar probele ar fi fost trucate.
” – Este vorba despre spălarea banilor, clientul dvs. s-a implicat în acest lucru?
-Categoric nu.
– Pe ce se bazează acuzațiile?
– Cineva inventează. Credem că nu există nicio dovadă a unei infracțiuni.
-Clientul dvs, a avut legături cu Ilan Șor?
– Categoric nu.
– Ei niciodată n-au vorbit și n-au colaborat?
– Nu doar nu a cooperat, el nu are nimic de-a face cu aceste situații fictive”, Nicolai Jecov, avocat.
Surse apropiate anchetei au declarat pentru ONE TV că Andrei Găgăuz avea și subalterni în schemă, iar volumul de ruble rusești era atât de mare încât acesta nu mai reușea singur să proceseze tranzacțiile. În cele din urmă, ar fi decis să-și vândă și apartamentul pentru a acoperi o parte din fondurile care i-au fost puse pe un cont personal în Rusia. Persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă până la cinci ani de închisoare și o amendă de peste 50 de mii de lei. Finanțarea ilegală a partidelor politice se pedepsește cu până la șase ani de închisoare și amendă de peste 67 de mii de lei. Amintim că înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, desfășurate anul trecut, în doar două luni, din Rusia au fost transferați 39 de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. Scopul Moscovei era influențarea rezultatelor scrutinului.
Serviciul de Informații și Securitate a publicat probe care arată că în schemă a fost implicat și fugarul Ilan Șor, care s-ar afla la Moscova, în timp ce în Moldova, trebuie să ispășească o pedeapsă de 15 închisoare, pentru implicarea în „frauda bancară”.