Vara sanie și iarna car. Ministrul Energiei, Dorin Junghietu spune că autoritățile și-au învățat lecția și au început achiziția de gaze naturale pentru sezonul rece. Asta după ce, moldovenii au intrat în iarnă cu o majorare a tarifului de aproape 30 la sută, după acuzații privind achiziții făcute tardiv, la prețuri mari. În același timp, Guvernul a decis majorarea stocurilor de rezervă, adică resurse folosite pentru situații de criză.
Din aprilie, Energocom a procurat primele volume de gaze naturale în baza unor contracte pe termen lung. Au fost organizate și licitații care nu fost finalizate. Se întâmplă pentru că ofertele primite de la traderi au depășit plafonul aprobat de Consiliul Energocom. În plus, ofertele de pe bursa din Olanda ar fi implicat costuri de transport semnificativ mai mari.
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, dă asigurări că se întreprind toate măsurile. Astfel că, gazele naturale să fie cumpărate la cele mai bune prețuri și condiții.
”Sunt licitații publice cu traderii de gaze și corespunzător, iar prețurile sunt raportate la indicatorul de referință TTF. Se adaugă cheltuielile de transport. Conform legislației și contractelor, prețurile nu pot fi făcute publice.În același timp, strategia de achiziție a gazelor elaborată de Energocom constă din mai multe produse. E vorba de achiziționarea unui produs anual, din achiziționarea unui produs semestrial și din achiziționarea unui produs lunar. Deci se distribuie în așa fel încât riscurile unei posibile creșteri tarifare să fie diminuate”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.
Anul trecut, procesul de achiziție al gazelor naturale a început în luna iulie. Experții au reclamat o întârziere semnificativă și faptul că achizițiile de pe burse au fost făcute exact în perioada în care prețurile au fost mai mari. Prin urmare, furnizorul Moldovagaz a solicitat o majorare a tarifului.
Astfel, consumatorii au plătit 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub de gaz, în creștere cu aproape 30 la sută. De menționat că precedentul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a fost demis anume din cauza felului în care au fost făcute achizițiile de gaze naturale. Atunci au plecat și șeful Energocom, și reprezentantul societății civile din Consiliul de Observatori Moldovagaz
”Compania Energocom face tot posibilul pentru a nu ne pomeni în situația în care am fost anul trecut”, a mai spus ministrul.
Totodată, pentru următorul sezon rece, autoritățile au majorat stocurile de rezervă, de la 47 la 50 de milioane de metri cubi. Cantitatea este suficientă pentru a acoperi necesitățile țării pe o perioadă de zece zile, în cazuri de urgență.