Un conflict de proporții s-a declanșat între Uniunea Avocaților din Republica Moldova, Procuratura Generală și Poliția Națională. Totul după ce o avocată a fost pusă sub acuzare pentru „amenințare sau violență asupra unei persoane cu funcție de răspundere”. Aliona Palamari susține că doar și-a apărat clientul, în timp ce Uniunea Avocaților acuză autoritățile de abuz și intimidare.
Potrivit Uniunii Avocaților, incidentul s-a produs pe 24 ianuarie 2025, în apropierea Inspectoratului de Poliție Botanica. Avocata ar fi intervenit în momentul în care clientul său era preluat de mai mulți bărbați în civil, care nu s-au identificat oficial drept polițiști și care încercau să-l urce într-un automobil fără însemnele Poliției.
„Or, nu este nici o îndoială că acțiunile pretinșilor polițiști sunt abuzive și disproporționate, iar acțiunile de apărare a avocatei fiind justificate și adecvate situației în care a exercitat apărarea”.
Mai mult, potrivit Uniunii Avocaților, cazul ridică suspiciuni privind abuzul de putere și tentativa de intimidare a apărătorilor.
„Legea prevede în mod expres că „Se interzice imixtiunea în exercitarea profesiei de avocat” și că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat sau percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților… . Or, doamna avocată Aliona Palamari a fost practic dezinvestită de dreptul de a-și exercita liber apărarea…”.
În replică, Poliția Națională susține că femeia avocată a perturbat în mod abuziv procedura de reținere. Potrivit oamenilor legii, reținerea era legală, iar ofițerii aveau calitate procesuală, chiar dacă nu purtau uniformă.
„Faptul că, colegii noștri de investigație au statut special și nu poartă uniforme în momentul reținerii, nu oferă niciunei persoane dreptul să le distrugă hainele și niciunei instituții să-i catalogheze drept”pretinși polițiști” ”.
Și Procuratura Generală a intervenit cu precizări. PG menționează că actuala plângere a avocatei este în curs de examinare. Procurorii spu că în situații de acest gen, confruntarea directă cu reprezentanții legii nu este o soluție legală. PG subliniază că, dacă există suspiciuni de abuz, acestea trebuie contestate în instanță, nu prin obstrucționarea intervenției organelor de drept.
În prezent, dosarul în care este vizată avocata a fost transmis Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Urmează să fie examinat în data de 16 mai.