Maia Sandu susține transformarea CSS într-un organ executiv cu putere reală de decizie

Președinta Maia Sandu a declarat că susține inițiativa legislativă care prevede transformarea Consiliului Suprem de Securitate dintr-un organ consultativ într-unul executiv. Șefa statului a subliniat că simplele recomandări nu sunt suficiente pentru a garanta securitatea.

Potrivit proiectului, deciziile CSS privind domeniul securității și apărării naționale ar urma să devină obligatorii, iar nerespectarea lor ar putea atrage sancțiuni penale.

„Președintele are nevoie de anumite instrumente. În România, Spania, Grecia – deciziile consiliilor de securitate națională sunt obligatorii. Nu toate vor avea un astfel de caracter, dar cele ce țin de apărare și securitate, care sunt în responsabilitatea președintelui, trebuie să fie respectate. Altfel, nu poți garanta securitatea”, a afirmat Maia Sandu la TV8.

Președinta a subliniat că modificarea nu ar duce la o concentrare excesivă de putere în mâinile șefului statului. Asta pentru că, în componența CSS sunt incluși reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului.

„Unii spun că acum președintele va dobândi mai multă putere. În primul rând, am menționat deja că, pentru a exista o majoritate în Consiliul Suprem de Securitate, acolo sunt reprezentanți ai Parlamentului și ai Guvernului”, a punctat șefa statului.

Potrivit ei, modificările au fost elaborate în colaborare cu Parlamentul și consilierii pe securitate națională. Iar scopul acestora este de a moderniza legislația în domeniul securității, care este în prezent „depășită”.

CITEȘTE ȘI: Propunere PAS: Consiliul Suprem de Securitate ar putea fi organ executiv care aplică sancțiuni penale

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA