Numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de piele este în creștere de la an la an în Republica Moldova. Potrivit medicilor oncologi, incidența melanomului cutanat a crescut cu aproape 40 la sută comparativ cu acum patru ani. În 2024, această formă de cancer a ajuns pe locul doi în structura afecțiunilor oncologice, comparativ cu anul 2019, când se situa pe locul patru. Principala cauză este expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete. Luna mai este dedicată conștientizării cancerului de piele, perioadă în care specialiștii atrag atenția asupra riscurilor expunerii neprotejate la razele UV și încurajează populația să adopte măsuri de protecție.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În 2024, țara noastră a înregistrat cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu melanom și tumori maligne ale pielii – 1.500 de cazuri, cu aproape 300 mai multe decât în 2023. Dintre acestea, 821 de cazuri au fost înregistrate în rândul femeilor.
„- Dureri sunt? Rana nu vă supără? Nici una, nici a doua? – Nu. -Ați dormit bine noaptea? – Da. – Pansamentul s-a făcut? -Da.”
Alexandru, în vârstă de 38 de ani, este internat la Institutul Oncologic după ce a observat că o aluniță pe care o avea își schimba forma și creștea în dimensiune. Tânărul spune că este expus zilnic la soare, deoarece lucrează în agricultură, iar măsurile de protecție solară au fost neglijate.
„A început să curgă aproximativ un an în urmă, dar ultimele 3-4 luni a început a crește chiar binișor. Nu nu mă deranja”.
Tot din cauza unei alunițe apărute pe corp a ajuns la Institutul Oncologic și acest bărbat de 69 de ani. Timp de aproape doi ani, a observat că o aluniță de pe spate creștea în dimensiunr, iar în urma investigațiilor a fost diagnosticat cu melanom cauzat de expunerea prelungită la razele solare.
„Om de la țară dezbrăcat până la jumătate de dimineață până în seară, seara baie, dimineața de la început. M-am bronzat cât mi-a dorit sufletul fiindcă îmi plăcea, dar nimeni nu m-a preîntâmpinat că dacă pielea e albă poate fi și probleme.”
Victor Cernat, medic dermatolog la Institutul Oncologic, afirmă că expunerea solara joaca un rol decisiv in dezvoltarea cancerului de piele.
„Cu părere de rău, aceste raze noi nu le percepem care acționează nefast asupra pielii, deoarece stratul de oxigen curat este rarefiat acum și pătrund ușor pe pământ afectând părțile deschise ale organismului uman, fața, gâtul, mâinele, etc. Cât suntem tineri, organismul uman are imunitate sporită, care poate să se lupte cu acest factor imunostimulent. Ulterior, când corpul omenesc îmbătrânește și pielea începe să sufere, se formează carcinoamele bazocelulare și spinocelulare, precum și toate tipurile de cancer ale pielii”, a spus Victor Cernat.
Una dintre cele mai agresive și periculoase forme de cancer cutanat este melanomul. O dată pe an, medicii recomandă ca alunițele să fie verificate de un medic dermatolog pentru a preveni și a diagnostica un cancer cutanat. Astfel, dacă este depistat în stadiul incipient, șansele de supraviețuire sunt dev 98 la sută.
„Pentru cancerul de piele sunt simptome clasice, dacă 2-3 luni o ulcerație a pieli nu se vindecă nu trece nu regenerează atunci trebuie de consultat specialistul fiindcă rănile pe piele nu pot să nu fie tratate, o săptămână două și s-a tratat. Cu melanomul malign este mai complicat fiindcă aici dacă se schimbă culoarea aluniței într-o culoare mai intensă sau se formează o zonă de pigmentare în jurul formațiunii sau s-a inflamat formațiunea, adică s-a mărit în volum sau iregulară, deci sunt niște simptome care trebuie să ne pună în gardă și să ne adresăm specialistului oncolog”, a spus Victor Cernat.
Pentru a reduce riscul de cancer de piele și alte afecțiuni cutanate cauzate de expunerea la soare, medicii recomandă aplicarea zilnică a cremelor cu protecție solară pe zonele expuse, cum ar fi fața, gâtul și mâinile. Este recomandat să se utilizeze creme cu SPF 50+ pentru adulți și SPF 100+ pentru copii și purtarea hainelor de nuanțe deschise.
Potrivit unor studii efectuate de World Cancer Research Fund unul din trei decese a fost cauzat de cancer de piele dezvoltat în urma expunerii la radiații ultraviolete, iar cea mai afectată țară este Australia cu 65 de cazuri la 100.000 de locuitori, urmată de Noua Zeelandă și Norvegia, cu aproape 40 de cazuri. La polul opus se află țările cu populație predominant de culoare din America Latină și Africa, unde incidența nu depășește 2 cazuri la 100.000 de locuitori.
La nivel global, anual sunt diagnosticate aproximativ 1,5 milioane de cazuri noi de tumori ale pieli, dintre care peste 300.000 sunt cazuri de melanom malign.