Șase organizații câștigătoare au fost desemnate câștigătoare ale Programului de Granturi Mici, ediția 2025, destinat susținerii și promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova. Despre aceasta anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
La concurs au participat 46 de organizații necomerciale, care au prezentat proiecte menite să sprijine integrarea persoanelor vârstnice în viața socială și să promoveze dialogul intergenerațional, în colaborare cu autoritățile publice locale.
Organizațiile selectate pentru finanțare sunt:
-
Asociația GAL „Plaiul Codrilor” (Strășeni, s. Dolna) – va integra conceptul de îmbătrânire activă în strategia locală de dezvoltare, va desfășura instruiri digitale și va asigura 65 de vârstnici cu telefoane mobile pentru o mai bună conectare.
-
AO „Casmed” (mun. Bălți) – va organiza, în r-nul Fălești, cursuri în cadrul Universității Vârstei a Treia, pentru 60 de persoane. Participanții vor beneficia de 40 de sesiuni interactive. Persoanele vor studia alfabetizarea digitală, autocunoaștere, stil de viață sănătos, limba engleză.
-
Parohia Ortodoxă „Sf. Dumitru”, Mitropolia Basarabiei (Edineț, s. Burlănești) – va crea un spațiu comunitar destinat vârstnicilor pentru recreere și socializare. Se estimează că peste 500 de persoane vor beneficia de aceste activități, dintre care 80 se vor implica direct în viața comunității.
-
AO „Valea Dragă” (Cahul, s. Andrușul de Sus) – va amenaja un spațiu pentru îmbătrânire activă cu teren de minigolf și zonă de relaxare, încurajând interacțiunea și mișcarea în rândul seniorilor.
-
AO „Plai” (Edineț, s. Viișoara) – va desfășura activități de stimulare cognitivă și emoțională pentru 55 de vârstnici, promovând dialogul intergenerațional. De asemenea, 30 de copii și tineri vor fi implicați în activități care promovează valorile naționale și protecția mediului.
-
Centrul „Ghiocel de Cărbuna” (Ialoveni, s. Cărbuna) – va organiza un program sportiv și educațional pentru 200 de vârstnici, completat de 6 ateliere despre sănătate și nutriție. Activitățile vor implica și 15 tineri voluntari, pentru a stimula schimbul de experiență între generații.
Programul, ajuns la cea de-a IX-a ediție, a fost lansat în ianuarie 2025. Proiectele vor fi implementate pe o perioadă de șase luni, cu o finanțare totală de 1.000.000 lei, acordată din bugetul de stat.