La mai bine de șapte decenii de la încheierea războiului, lupta pentru adevăr și libertate continuă, dar pe un front invizibil – cel al informației. În prezent, Rusia încearcă să folosească memoria Zilei de 9 Mai nu pentru a comemora în mod sincer suferințele și sacrificiile, ci pentru a promova un mesaj de propagandă politică. În fiecare primăvară, narativul oficial susținut de Kremlin atribuie victoria exclusiv Uniunii Sovietice, și implicit Rusiei, ignorând sau minimizând contribuția semnificativă a celorlalți Aliați. Scopul acestei rescrieri a istoriei este de a consolida influența Rusiei asupra fostelor republici sovietice, inclusiv asupra Republicii Moldova, transmite IPN.
Parade, știri false și mesaje toxice: arsenalul propagandei moderne
Astăzi, armele nu mai sunt doar tancurile și avioanele de luptă, ci și cuvintele, imaginile și rețelele sociale. Rusia folosește televiziuni afiliate, site-uri obscure, grupuri anonime pe rețele sociale și chiar proteste orchestrate indirect pentru a răspândi zilnic „praf de gunoi” informațional în spațiul public moldovenesc. Teoriile conspiraționiste, știrile false și mesajele alarmiste sunt menite să submineze încrederea populației în valorile democratice și în drumul european. Această strategie, aplicată metodic, vizează în special segmentele vulnerabile ale societății, mai transmite sursa citată.
Strategia fricii și urii: narativele false promovate de propaganda rusă
Prin dezinformare sistematică, propaganda rusă reaprinde vechi resentimente și temeri istorice. Sunt promovate insistent mesaje false precum: „Occidentul vrea să târască Moldova în război contra Rusiei”, „Moldova va fi înghițită de România”, „UE va distruge valorile tradiționale” sau „guvernul de la Chișinău este o dictatură mascată”. Scopul acestor narațiuni toxice este clar: dezbinarea societății pe criterii lingvistice, etnice sau geopolitice, slăbirea coeziunii naționale și a încrederii cetățenilor în opțiunea europeană. Deși nu implică forță militară, manipularea informațională este la fel de distructivă ca un atac convențional. Prin răspândirea minciunii și a neîncrederii, democrația este slăbită din interior. Adevărata miză nu este doar deturnarea memoriei istorice a Zilei de 9 Mai, ci controlul percepțiilor, al emoțiilor și, în final, al deciziilor cetățenilor.
Unitate, libertate și demnitate națională – răspunsul nostru comun
Ziua de 9 Mai nu este doar o zi de comemorare, ci și un prilej de reflecție asupra viitorului. Privind în oglinda istoriei, vedem jertfa bunicilor și străbunicilor noștri, care au luptat împotriva tiraniei și pentru un viitor liber. Vedem, de asemenea, idealul unei Europe unite, construite pe bazele păcii, demnității și solidarității. În fața tentativelor de dezbinare, cel mai puternic răspuns este unitatea noastră națională, indiferent de limba vorbită sau originea etnică. Români, ruși, ucraineni, găgăuzi, bulgari – toți cetățenii Republicii Moldova împărtășesc același drept suveran: de a-și decide liber și democratic viitorul. Atât timp cât ne cunoaștem istoria și cinstim memoria celor care s-au jertfit pentru libertate, vom fi imuni la minciuni. Atât timp cât gândim cu mintea noastră și ne păstrăm spiritul critic, nicio propagandă nu ne va putea înrobi.
Un 9 Mai al mândriei și hotărârii
În această zi de 9 Mai, să ne amintim cu mândrie de sacrificiile trecutului și să privim cu hotărâre spre viitor. Europa unită a renăscut din ruinele războiului datorită curajului și solidarității oamenilor liberi. La fel, Moldova își va croi drumul spre libertate și prosperitate prin unitatea tuturor cetățenilor săi, indiferent de limba sau cultura lor. Sfârșitul războiului ne-a dăruit libertatea, iar unitatea europeană ne-a oferit speranța. Este responsabilitatea noastră să protejăm aceste daruri prețioase, respingând dezinformarea și alegând mereu calea adevărului, a libertății și a demnității naționale.