Aproximativ 50 de studenți din Chișinău, Cahul și Bălți vor participa la Concursul Național de Drept organizat de INJ

Aproximativ 50 de studenți din Chișinău, Cahul și Bălți vor participa la Concursul Național de Drept organizat de Institutul Național al Justiției. Tinerii sunt studenți ai facultăților de drept din cadrul Universității de Stat din Moldova, Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”, Universităților de Stat din Cahul și Bălți, ULIM și Universității „Constantin Stere”. În cadrul concursului, participanții vor simula procese judiciare reale, jucând roluri de procurori, avocați și judecători. Evoluția lor va fi evaluată de juriști cu experiență – judecători, procurori și avocați.

 

Studenții afirmă că pentru ei această competiție reprezintă o oportunitate de a-și reprezenta instituția de învățământ.

„Pentru mine acest concurs înseamnă o testare a abilităților mele. O testare în general în materie de drept și vreau într-un fel să reprezint instituția”. 

„Am decis să participăm în cadrul acestui concurs pentru că este o experiență unică de a ne dezvolta abilitățile noastre de viitori profesioniști”.

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, concursul are și o componentă competitivă. Studenții care vor ocupa locuri premiante vor primi diverse recompense. Aceasta va avea un impact pozitiv și asupra integrării lor ulterioare în câmpul muncii, susține ministra.

„Această competiție are ca scop de a încuraja studenții facultăților de drept. De a dezvolta abilitățile practice și profesioniste prin rezolvare de spețe. Va fi pe baza unor criterii de competiție, deschis transparent, inclusiv de a participa la un proces de simularea de judecată.”

Directorul Institutului Național al Justiției subliniază că este foarte important ca studenții facultăților de drept să obțină cât mai devreme experiență practică în acest domeniu.

Noi avem aici în competiție oameni care vor forma coloana vertebrală a statului de drept și a statului european și a sistemului de justiție. Și eu cred că cu cât prin mai repede și mai bine apetitul de a face parte din aceasta poveste cu atât e mai bine pentru parcursul lor profesional, dar și pentru țara și pentru Republica Moldova. Avem o reprezentare largă, chiar este un concurs național în toată puterea cuvântului”, a spus Ramona Strungariu.

Concursul se va desfășura în perioada 5–7 mai. Evenimentul este organizat de Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției, Uniunea Juriștilor din Republica Moldova, Consiliul Europei și UNICEF.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA