foto:cusens.md

Investigație Cu Sens: Cum a creat Kremlinul o rețea de tineri pregătiți pentru haos în Moldova

Mai mulți tineri din Moldova, care au fost în vizite de studiu în Federația Rusă, sub egida organizației „Eurasia”, conectată strâns de Kremlin și politicianul fugar Ilan Șor, participă la activități de protest în susținerea Evgheniei Guțul, dar și a altor politicieni din anturajul lui Ilan Șor, se arată în investigația CU SENS. Mai mult, aceștia ar fi fost instruiți în Rusia cum să folosească arme pentru a provoca daune neletale, să provoace și să confrunte forțele de ordine, pentru a crea haos în timpul protestelor. Despre aceste acțiuni subversive, organele de drept au anunțat încă în toamna anului trecut. Deși a fost pornit un dosar penal, în cadrul căruia au fost făcute peste 80 de percheziții, tinerii vizați în anchetă se află în libertate, iar unii dintre ei participă, nestingheriți, la evenimente cu caracter politic.

 

Tinerii au fost instruiți la o bază din apropierea Moscovei, în cadrul unor tabere organizate de „Eurasia” – o organizație legată direct de Kremlin.

Acolo, au fost învățați cum să folosească arme neletale, să confrunte forțele de ordine și să creeze haos în masă, potrivit Poliției și SIS. Cu toate acestea, niciunul dintre cei vizați nu are un statut procesual, iar unii dintre ei participă nestingheriți la proteste sau chiar candidează politic.

Cu Sens a identificat opt tineri care au participat la instruiri, printre care se numără membri ai biroului politic al partidului „Renaștere”, foști reprezentanți ai PSRM și candidați la funcții publice în alegerile locale din 2023. Printre aceștia: Iuri Vitneanski, Chiril Șevțov, Toma Mavrogheni, Egor Straupe, Artiom Evtușenco, Artiom-Iilmaz Onica, Nicolai Șicolai și Andrei Popa. Unii dintre ei au fost prezenți și la evenimentul de lansare a blocului politic „Victorie” la Moscova sau au participat la Festivalul mondial al tineretului de la Soci.

În timpul protestelor din fața instanțelor de judecată, tinerii s-au comportat organizat, formând cordoane, blocând accesul jurnaliștilor și intimidând echipele de filmare. Unii au avut reacții ostile când au fost întrebați despre participarea la instruiri.

Deși SIS și PCCOCS confirmă că tinerii au fost instruiți în Rusia și au fost făcute peste 80 de percheziții, ancheta stagnează. Procurorul Denis Rotaru spune că ei sunt „în vizor” și că „nu ar trebui să mai acționeze”, dar recunoaște că nu au fost aplicate măsuri preventive.

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate, Lilian Carp, califică activitatea organelor de drept drept „nesatisfăcătoare”. El avertizează că aceste acțiuni riscă să influențeze alegerile parlamentare din toamnă, subminând democrația.

Investigația arată și cum unii dintre cei vizați au dat în judecată jurnaliștii de la „Cu Sens”. Ei au cerut sancționarea acestora pentru presupuse încălcări ale onoarei și demnității.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA