Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de alte șapte organizațiile semnatare, au condamnat repetat modalitatea prin care Consiliul Superior al Magistraturii a încercat să „atenueze” reglementările care îngrădesc accesul presei în instanțele de judecată. Reacția vine după ce la mijlocul lunii aprilie ONE TV a semnalat public un caz în care echipa nu a fost lăsată să asiste la o ședință de judecată deschisă, invocându-se noul regulament, care nu este încă în vigoare. CSM declarase atunci că regulamentul ”nu reprezintă o restricție, ci o măsură menită să asigure o mai bună organizare”.
Potrivit CSM, regulamentul aprobat pe 8 aprilie 2025 reprezenta o actualizare a unui act similar din 2016, care fusese suspendat în urma protestelor ONG-urilor și ale breslei avocațiale. Deși proiectul regulamentului a fost publicat pentru „consultări publice” la 3 aprilie 2025, accesul limitat și vizibilitatea redusă a documentului, alături de lipsa unei consultări reale, au dus la menținerea unui conținut similar cu cel din regulamentul din 2016.
Organizațiile de media au condamnat sever această decizie și au subliniat că restricțiile impuse sunt abuzive și nejustificate, subminând libertatea presei și transparența actului de justiție.
„Regulamentele ce limitează accesul presei nu sunt acceptabile într-o societate democratică”, au declarat reprezentanții Centrului pentru Jurnalism Independent.
Amintim că și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, susține că noul Regulament-cadru aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii care îngrădește accesul presei în sediile instanțelor de judecată va fi revizuit. Cu toate acestea, ministra este de acord, parțial, cu prevederile acestui regulament care, în prima formă, obliga jurnaliștii să depună un demers în instanță, cu 24 de ore înainte să participe la o ședință de judecată. Chiar dacă regulamentul nu a intrat încă în vigoare, el a fost folosit abuziv de o magistrată a Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Centru, pentru a interzice unei echipe a postului ONE TV să participe la o ședință de judecată.