Guvernul a alocat 200 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru a susține producătorii agricoli mici și micro. Mijloacele sunt destinate acoperirii parțiale a cheltuielilor suportate la pregătirea terenului și întreținerea culturilor din prima grupă.
Despre aceasta au vorbit secretarul de stat Vasile Șarban, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, și Diana Coșalîc, director adjunct la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
Aceștia au ținut un briefing de presă, în cadrul căruia au prezentat detalii referitoare la alocarea ajutorului financiar destinat fermierilor afectați de crizele din 2022.
Potrivit oficialilor, acest sprijin va contribui la evitarea intrării în insolvabilitate a 2192 de fermieri care gestionează suprafețe de până la 1500 de hectare.
Precum explică specialiștii, pentru calcularea ajutorului financiar, se va ține cont de coeficientul de categorisire a fermierului, în funcție de suprafața deținută:
– Până la 100 de hectare, k = 1,0;
– De la 101 la 300 de hectare, k = 0,9;
– De la 301 la 600 de hectare, k = 0,8;
– De la 601 la 1000 de hectare, k = 0,7;
– De la 1001 la 1500 de hectare, k = 0,6;
– Peste 1501 de hectare, k = 0,0.
Cuantumul ajutorului financiar per hectar se calculează în funcție de sursele financiare disponibile și suprafața totală eligibilă, iar apoi se înmulțește cu suprafața eligibilă per beneficiar.
AIPA a recepționat 2202 cereri pentru acordarea ajutorului financiar, iar suprafața de teren declarată a fost de 601,2 mii hectare, cu 220,5 mii hectare ocupate cu culturi cerealiere, incluzând grâu, orz, ovăz și triticale.
Suprafața eligibilă preliminară pentru calcularea ajutorului financiar constituie 164,8 mii hectare.
Conform cadrului normativ, AIPA este responsabilă de recepționarea cererilor, determinarea suprafeței eligibile și stabilirea cuantumului financiar per hectar.
„Potențialii beneficiari au posibilitatea să reacționeze la notificarea publică în termen de 5 zile, în cazul în care nu sunt de acord cu suprafața eligibilă calculată preliminar. În absența reacției, aceasta va fi considerată ca acceptare tacită și se va lua ca bază pentru calcularea ajutorului financiar per beneficiar”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
Vasile Șarban, secretarul de stat MAIA, a declarat pentru ONE TV că fermierilor li s-a dat asigurarea ca în bugetul de stat pentru 2024 va fi menținută prioritatea pentru agricultură.
„Se va încerca de a debloca situația. Nu s-a dat cursă impunerea unui moratoriu pentru trecerea în insolvabilitate a întreprinderilor, răgaz pentru întoarcerea datoriilor față de bănci sau furnizori de imputuri, companiile de microfinanțare, deoarece abordarea trebuie să fie separată pentru fiecare caz în parte. Nu este logic să punem toate cazurile în același coș. Noi avem un buget de stat pe care-l avem. Acest buget nu ne permite la moment ca noi să putem satisfice necesitățile solicitate de fermieri, să putem da compensații pentru anumite pierderi. Nu ne permite bugetul. Noi trăim într-o țară democrată, fiecare are dreptul la opinie, dar ieșirea la proteste nu este rezolvarea problemei. Îndemnăm producătorii agricoli să fie mai înțelegători. Noi înțelegem că situațiile sunt diferite, mulți producători agricoli se află în pragul falimentului, noi încercăm să-i ajutăm pe fiecare. S-au convocat băncile comerciale, le-a fost solicitat să abordeze cu acuratețe solicitările producătorilor agricoli, să vină cu înțelegere. Am înțeles că se duc negocieri cu agricultorii, cu fiecare în parte, fiecare cu cazul lui și se fac reeșalonări a creditelor”, a explicat Vasile Șarban.