Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două focare de Pestă porcină africană. Recomandările ANSA

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 2 focare de Pestă porcină africană (PPA). Unul a fost raportat la porci domestici, în localitatea Rădenii Vechi, raionul Ungheni și altul –  la 9 cadavre de mistreți, în localitatea Lozova, raionul Strășeni.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zonele de protecție și supraveghere.

Totodată, specialiștii efectuează controlul rezervoarelor sălbatice, controlul mișcării animalelor în interiorul țării și screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți.

ANSA avertizează că riscul apariției focarelor de PPA, atât la porci domestici, cât și la mistreți, rămâne în continuare un pericol.

În context, cetățenii și toți fermierii sunt îndemnați să evite utilizarea resturilor alimentare de origine animală în hrana porcinelor.

Orice suspiciune de boală trebuie raportată de urgență medicilor veterinari sau autorităților competente”, fac apel specialiștii.

Potrivit datelor ANSA, în perioada 2016 – 2025 pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate 265 de cadavre de mistreți infectați cu virusul Pestei porcine africane.

Amintim că, la mijlocul lunii martie, cea mai mare fermă de porci din țară din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, a fost declarată focar de infecție. Potrivit autorităților, aproximativ 65.000 de porci pe care îi adăpostea ferma au fost sacrificțați prin metoda gazării. Cadavrele au fost înhumate la groapa de gunoi locală, cu un strat de sol preponderent lutos, care limitează infiltrarea și riscul de contaminare a apelor subterane.

Potrivit conducerii fermei, pierderile estimate depășesc 440 de milioane de lei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA