Ion Creangă, șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, învinuit de trădare de patrie și spionaj în favoarea Federației Ruse, rămâne în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Chișinău, care au respins contestația depusă de avocatul acestuia.
„Colegiul penal decide: se respinge ca nefondat recursul avocatului în interesele învinuitului și se menține decizia judecătorească fără modificări. Decizia este irevocabilă”, a anunțat instanța în cadrul ședinței de judecată.
Ion Creangă a fost plasat în arest la domiciliu încă din luna februarie, prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. El susține că dosarul său este influențat politic și că acuzațiile nu se bazează pe probe reale.
„Instanța o respins demersul, ceea ce era de așteptat. Presiunea politică continuă asupra cazului dat și este mediatizat. Este difuzată informația, să spunem dezinformația mai mult, decât informația reală pe caz. Eu mă consider nevinovat, în continuare pledez și aduc argumentele mele pe acest caz în instanța de fond”, a declarat Creangă.
Potrivit procurorului Petru Iarmaliuc, măsura preventivă care limitează libertatea de mișcare a acuzatului este importantă pentru obiectivitatea procesului judiciar.
„Există două riscuri principale: eschivarea de la judecarea cauzei și de la executarea sentinței. Dar și influențarea martorilor sau săvârșirea unor noi infracțiuni. Deseori, martorii își schimbă declarațiile față de cele date în faza urmăririi penale, iar comportamentul inculpatului sau al apropiaților acestuia poate afecta procesul”, a explicat Iarmaliuc.
Ion Creangă a fost reținut în iulie anul trecut în momentul în care primea bani de la asistentul atașatului militar al ambasadei Federației Ruse la Chișinău. În timpul perchezițiilor efectuate la domiciliul suspectului au fost ridicați 1100 de dolari. Oamenii legii au publicat și înregistrări video în care Creangă apare împreună cu un angajat al Ambasadei Federației Ruse. Fostul șef al Direcției juridice a Parlamentului este acuzat că a transmis serviciilor secrete ale Rusiei informații privind măsuri de consolidare a capacității de apărare a Moldovei, despre cooperarea țării cu alte state, Strategia națională de apărare, precum și despre situația de pe malul stâng al Nistrului.