Ungaria a mobilizat soldați și a introdus noi măsuri de dezinfecție pentru a controla răspândirea febrei aftoase în nord-vestul țării, la granița cu Slovacia și Austria. Ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anunțat descoperirea a două noi focare, fiind afectate 3.500 de bovine, informează Digi24.
Primul caz a fost confirmat luna trecută, într-o fermă de lângă granița cu Austria. Ulterior, pe 26 martie, un nou focar a fost depistat în nord-vestul țării, unde autoritățile au decis sacrificarea preventivă a 3.000 de bovine.
Slovacia a raportat cinci focare și a declarat stare de urgență sanitară pe 25 martie, sacrificând mii de animale. Ca măsură de siguranță, Ungaria a interzis pășunatul într-o zonă de 10 kilometri de-a lungul frontierei cu Slovacia. Măsura este valabilă până pe 7 aprilie. În această zonă, toți porcii au fost eutanasiați pentru a preveni răspândirea virusului.
Ministerul Apărării nu a specificat câți soldați au fost trimiși. Oficiul Național de Securitate a Lanțului Alimentar din Ungaria a avertizat că virusul se poate transmite ușor, inclusiv prin vânt, și afectează în special bovinele, porcinele, oile și caprele. Boala nu este periculoasă pentru oameni.
În Ungaria, în 2024, existau peste 850.000 de bovine, 900.000 de ovine și 2,5 milioane de porci, conform datelor oficiale.
Citește și: Focar de febră aftoasă în Slovacia și Ungaria: ANSA interzice importul de animale