Administrația Trump a prezentat o nouă propunere privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina, potrivit unor surse apropiate negocierilor și unui document consultat de Reuters, transmite Digi24. Noua ofertă nu include garanții de securitate pentru Ucraina, dar cere ca toate veniturile obținute din exploatarea resurselor să fie direcționate către un fond comun de investiții. Acest fond ar urma să fie administrat de SUA și Ucraina, și să includă atât resursele statului, cât și cele ale companiilor private.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a condus negocierile din partea SUA, însă nu a comentat public informațiile. Propunerea revizuită nu menționează transferul centralelor nucleare ucrainene către SUA, un aspect discutat anterior de Trump. Președintele american susține că acest acord va ajuta la stabilitatea economică și va permite SUA să recupereze o parte din fondurile oferite Ucrainei ca ajutor financiar și militar.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, James Hewitt, nu a confirmat detaliile acordului. În schimb, a declarat că acesta ar putea întări relațiile economice dintre cele două state. Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina nu a oferit încă o reacție oficială.
O variantă anterioară a acordului prevedea ca Ucraina să contribuie cu 50% din veniturile obținute din exploatarea resurselor sale naturale. De asemenea, impunea reguli clare privind utilizarea acestora de către ambele țări.
Președintele Volodimir Zelenski a confirmat că SUA a propus un nou acord. Oficialii ucraineni analizează condițiile. El a subliniat că termenii sunt în continuă schimbare, dar a subliniat că Ucraina nu se opune negocierilor.
Într-un interviu pentru Fox News, Bessent a declarat că SUA au transmis un „document final” și speră ca acordul să fie semnat în curând. Conform noilor condiții, SUA vor avea prioritate în achiziția resurselor extrase și trebuie să-și recupereze investițiile, plus o dobândă anuală de 4%, înainte ca Ucraina să obțină profit din fondul de investiții.
Dacă propunerea va fi acceptată, fondul va fi administrat de U.S. International Development Finance Corporation (DFC). Consiliul de Administrație va avea cinci membri: trei desemnați de SUA și doi de Ucraina. Veniturile generate vor fi convertite în valută și transferate în străinătate.
Citește și: Întâlnire cu eșec la Casa Albă. Liderii s-au certat, iar acordul pentru minerale nu a mai fost semnat