Locatarii din blocurile conectate la sistemul centralizat de încălzire, vor putea să-și regleze singuri temperatura în locuințe. Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede această modificare.
Odată cu aprobarea proiectului de lege, companiile de termoficare vor putea investi în modernizarea sistemelor actuale. Principala schimbare va fi trecerea de la încălzirea pe verticală, la cea pe orizontală.
Ce înseamnă asta pentru consumatori?
Fiecare locatar va putea regla individual temperatura în apartament. Prin urmare, se va plăti exact cât se consumă, pe baza unui contor. Locatarii vor putea semna contracte directe cu furnizorii de căldură. Blocurile vor putea investi în propriul sistem de distribuție a căldurii.
Legea mai prevede și integrarea surselor regenerabile de energie în sistemul centralizat. Din 2030, va fi obligatorie folosirea deșeurilor pentru producerea de energie termică. De asemenea, companiile de termoficare vor trebui să cumpere căldură reziduală de la fabrici și alte activități industriale.
În plus, autoritățile locale vor putea stabili zone, unde încălzirea centralizată devine obligatorie. Astfel, în orașele unde există sisteme mari de termoficare, locuitorii nu vor mai putea opta pentru alte surse de încălzire. Aceeași regulă se va aplica și pentru clădirile noi sau renovate, dacă există posibilitatea tehnică.
Acord de împrumut
Pentru a susține aceste schimbări, Republica Moldova a semnat un acord de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Banii vor fi folosiți pentru modernizarea sistemului de încălzire din Chișinău. Planul include:
- Instalarea a 2.510 puncte termice individuale.
- Modernizarea a 1.665 de blocuri, prin trecerea la încălzirea pe orizontală.
- 57 de proiecte-pilot pentru termoizolare și reabilitarea rețelelor termice.
- Construirea a două noi stații de pompare a agentului termic.
Amintim că inițiativa aparține Ministerului Energiei.