Republica Moldova a inițiat, la Bruxelles, discuțiile pe Capitolul 10 – Societatea Informațională și Mass Media, parte a clusterului 3. Acesta este dedicat Competitivității și Creșterii Incluzive în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană.
Potrivit vicepremierei pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, legislația analizată în cadrul acestui capitol vizează reglementarea sectoarelor tehnologiei informației, comunicațiilor electronice și serviciilor media.
„Legislația în acest domeniu reglementează sectorul tehnologiilor informaționale, comunicațiile electronice și serviciile media”, a declarat Gherasimov.
Radu Ceban, secretarul grupului de lucru, a subliniat că aplicarea standardelor europene va avea efecte directe asupra cetățenilor.
„Punerea în aplicarea publicilor din capitolul 10 va conduce la creșterea gradului de digitalizare a serviciilor publice, eliminarea treptată a tarifilor de roaming, îmbunătățirea serviciilor audio-vizuale publice și private și sporirea nivelului de zicuritate cibernetică”, a precizat Ceban.
Valeria Lungu, referentă pentru Capitolul 10, a adăugat că alinierea la legislația UE va permite extinderea infrastructurii digitale. Totodată, va garanta un mediu online mai sigur și mai accesibil.
„Ne va ajuta să dezvoltăm infrastructura digitală pentru ca mediul online să fie mai sigur și accesibil tuturor, să extindem internetul de mare viteză prin implementarea ultimei generații de comunicații mobile, să încurajăm pluralismul media și să combatem denziformarea”, a explicat Lungu.
Negocierile de aderare a UE cu Republica Moldova au fost deschise oficial în iunie 2024.