Primăria din Roșcani, Anenii Noi, a solicitat autorităților o explicație detaliată cu privire la alegerea variantei înhumării porcilor, în locul incinerării, în contextul celui mai mare focar de pestă porcină africană din țară. De asemenea, autoritățile locale au întrebat cum vor fi gestionate posibilele probleme legate de proliferarea șobolanilor care ar putea ieși din zonă după închiderea focarului. În replică, ministra Agriculturii a afirmat că nu aveau unde să incinereze porcii.
Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, primarul localității, Constantin Morari, a oferit detalii despre măsurile luate în urma focarului de pestă porcină africană, care a dus la sacrificarea a 65.000 de porci de la o fermă din localitate. Primarul a menționat că autoritățile locale au pus la dispoziție terenuri pentru analiza în apropierea fermei, respectând cerințele impuse.
„ Pesta Porcină Africană se răspândește rapid, iar numarul porcilor morți în interior creste și scoaterea lor devine mult mai dificilă, îndepărtarea cadavrelor trebuie făcută cât mai rapid pentru ca să nu intre in stare de putrefactie , ceea ce reprezintă un risc major pentru populatie. De aceea, autoritățile intervin de urgență pentru a opri răspândirea bolii”, a scris primarul.
Totodată, primăria a solicitat autorităților o explicație detaliată cu privire la alegerea variantei înhumării porcilor, în locul incinerării, având în vedere riscurile pentru sănătatea publică și mediu.
„Am dorit să înțelegem de ce s-a ales această variantă și cum vor fi gestionate posibilele probleme legate de proliferarea șobolanilor după închiderea focarului”, a adăugat primarul.
În replică, ministra Agriculturii a spus că: „Nu avem unde să le incinerăm și nici țările vecine nu au”.
O altă problemă ar putea fi calitatea apei. Laboratorul sanitar va preleva probe de apă din regiune pentru a verifica dacă este sigură pentru consum.
„Aceste teste vor fi realizate la fiecare trei luni și în anii următori, pentru a urmări constant calitatea apei și a informa locuitorii despre orice schimbări”, a explicat primarul.
Locuitorii din Roșcani, însă, s-au plâns în comentarii despre mirosul insuportabil de putrefacție care provine din zona fermei infectate.
Amintim că la mijlocul lunii martie, cea mai mare fermă de porci din țară – ferma din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, a fost declarată focar de infecție. Potrivit autorităților, aproximativ 65.000 de porci urmau să fie sacrificați pentru a preveni răspândirea virusului.
CITEȘTE ȘI: Autoritățile dau asigurări: Înhumarea porcilor la Roșcani se face în condiții de siguranță