Șeful SIS: Rusia ar fi cheltuit circa un miliard de lei pentru destabilizarea situației din țară

Rusia ar fi cheltuit circa un miliard de lei pentru destabilizarea situației din țară, prin intermediul lui Ilan Șor. Începând cu anul 2022, s-a încercat preluarea controlului decizional și politic al țării, iar organizatorii acestui scenariu sunt persoane conectate la Administrația președintelui rus  și a serviciilor ruse de securitate. Autorii acestuia în țara noastră ar fi exponenţi ai grupului criminal organizat condus de Ilan Șor. Informația se regăsește într-un raport publicat de Serviciul de Informații și Securitate.

 

”Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a intrat în posesia datelor care atestă indici de pregătire și realizare, începând cu a doua jumătate a anului 2022, pe teritoriul Republicii Moldova, a unui scenariu subversiv de imixtiune externă în afacerile interne ale țării, cu scopul de preluare a controlului politic/ decizional. Organizatorii acestui scenariu sunt afiliați structurilor de proiectare și implementare a unor tehnologii politice din Federația Rusă, conectați la Administrația Președintelui FR și serviciile ruse de securitate. În calitate de autor pe teritoriul RM au fost stabiliți a fi exponenţi ai grupului criminal organizat conduse de cetăţeanul Ilan ȘOR – persoană inclusă în lista de sancţiuni naţionale şi internaţionale şi condamnat la 15 ani privaţiune de libertate – sub acoperirea mai multor proiecte politice, în special PP „ȘANSĂ”, se arată în raport.

SIS afirmă că Rusia a finanțat aceste acțiuni.

”Estimările făcute arată că sumele alocate din Federația Rusă pentru destabilizarea Republicii Moldova este de peste 1 miliard de lei”, a mai declarat Alexandru Musteața.

Prin intermediul Rusiei ar fi fost puse în aplicare mai multe scenarii pentru a destabiliza țara.

”Autorii acestui scenariu, pe teritoriul R. Moldova, au fost stabiliți a fi exponenți ai grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, persoană inclusă în lista de sancțiuni internaționale și condamnat la 15 ani de privațiune de libertate. Grupul criminal organizat activează sub acoperirea mai multor proiecte politice.”

SIS afirmă că s-a încercat compromiterea sistemului democratic.

”Manipulare, propagandă și dezinformare, tentative de schimbare a guvernului prin violențe, atacuri cibernetice, alarme false cu bombă, tentative de a intra în țară a cetățenilor străini cu pregătire militară cu scopul realizării unor operațiuni subversive, finanțare masivă a unui grup criminal organizat care corupe alegătorii, deputații, liderii politici și candidații, totul pentru a compromite întreg sistemul de guvernare democratică a țării pentru a o trece în zona de influență a Federației Ruse”, potrivit raportului.

Ilan Șor a venit cu o reacție. El afirmă că șeful SIS are parțial dreptate.

”Șeful SIS are dreptate în parte: există bani, și mult mai mulți decât am indicat noi. Dar nu pentru destabilizare, ci pentru dezvoltarea Moldovei. Și nu din Rusia, ci din afacerea mea. În ceea ce privește finanțarea partidelor – da, o facem, inclusiv a partidului de guvernare. Dar ce să faci, așa sunt vremurile”, a scris Șor pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, în iunie 2023, Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale în urma sesizării Guvernului. Potrivit executivului, formațiunea a a reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. El a părăsit teritoriul Republicii Moldova în anul 2019  și a fost dat în urmărire internațională la 30 iulie 2019.

CITEȘTE ȘI: 654 mii euro, injectate de Federația Rusă în campania candidaților lui Ilan Șor

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA