Anual, pe 21 martie, este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down. Ziua este marcată începând din 2012, pentru a crește gradul de conștientizare a populației cu privire la sindromul Down.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a transmis un mesaj emoționant cu ocazia acestei zile. Grosu a subliniat importanța incluziunii sociale și a sprijinului comunitar pentru copiii care trăiesc cu această afecțiune.
„Devine deja o tradiție frumoasă să ne dăm întâlnire și să organizăm activități comune cu copiii soare la Parlament. În acest an, am confecționat împreună cu ei – soarele – simbolul care îi reprezintă pentru caracterul lor cald și foarte binevoitor. Acești copii ne învață că noi cu toții suntem diferiți, dar egali. Important să conștientizăm că incluziunea începe de la noi, fiecare dintre noi putem contribui la acceptarea acestor copii”, a scris Igor Grosu.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sindromul Down nu este o boală, ci o modificare genetică ce apare atunci când o persoană are o copie suplimentară a cromozomului 21. În medie, unul din o mie de nou-născuți este diagnosticat cu această afecțiune.
După împlinirea vârstei de 18 ani, persoanele cu sindromul Down continuă să beneficieze de servicii specializate, inclusiv:
- Evaluări în cadrul echipei multidisciplinare;
- Consultări cu specialiști în reabilitare, neurologie, ortopedie, psihologie și psihiatrie;
- Ședințe de kinetoterapie, hidrokinetoterapie, terapie ocupațională și fizioterapie (electroterapie, magnetoterapie, termoterapie);
- Consiliere psihologică, logopedică și psihopedagogică;
- Terapie comportamentală și asistență socială.