Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat necesitatea difuzării unui canal național în limba rusă. Președinta argumentează că lipsa unei surse alternative de informare, a determinat o parte din cetățeni să se documenteze din surse externe, în special din Rusia.
„Unul dintre cele mai frecvente reproșuri pe care le-am auzit în campania electorală, a fost lipsa unei surse de informare în limba rusă. Nu doar vorbitori de limbă rusă. Dar minorități etnice, care nu cunosc suficient de bine limba română, mi-au spus că nu au avut surse alternative de informare. Și respectiv, au trebuit să se informeze sau să se documenteze din surse externe, și aici mă refer la Moscova”, a declarat șefa statului.
Maia Sandu a reiterat importanța învățării limbii române, însă a subliniat că, într-un context în care se încearcă divizarea societății, lipsa unei platforme informative accesibile în limba rusă poate accentua tensiunile.
„Într-un context în care se încearcă divizarea oamenilor în societatea noastră, nu ne ajută dacă nu ne înțelegem și nu avem acces la informații. Trebuie în continuare să insistăm pe programele de studiere a limbii române. Și îi îndemn pe cetățenii care nu vorbesc limba română, să se înscrie la acest program. E gratis, e din contul statului. Pe de altă parte, trebuie totuși să construim aceste punți, pentru că trăim într-o societate. Pentru că cu toții vrem să fie pace și cu toții vrem să trăim bine, aici, acasă, indiferent ce limbă vorbim”, a punctat președinta.
Conținut media în ucraineană și bulgară
În același context, Maia Sandu și-a exprimat dorința ca în viitor să existe și conținut media în limbile ucraineană și bulgară, menționând însă limitele financiare ale statului. De asemenea, a vorbit despre necesitatea unui program bine punctat pentru studierea limbii găgăuze, proiect pentru care Republica Moldova va beneficia de sprijin din partea UNESCO.
„Pe partea găgăuză, eu sunt un mare promotor al studierii limbii găgăuze. Am discutat și la UNESCO, și o să avem și o misiune care va veni să ne ajute să punem la punct un program serios de studiere a limbii găgăuze. Dar până atunci, este bine cel puțin pe partea vorbitorilor de limbă rusă să avansăm”, a explicat Maia Sandu.
Un alt aspect evidențiat de șefa statului a fost calitatea conținutului și a invitaților care vor apărea pe posturile naționale, atât în limba rusă, cât și în limba română. „Contează foarte mult ce fel de oameni vor fi invitați, și nu doar la programele de limbă rusă, dar și la cele de limbă română. Pentru că este totuși o televiziune națională și care poate să ajungă la toți cetățenii”, a concluzionat Maia Sandu.
Amintim că, recent, PAS a venit cu inițiativa privind lansarea unui canal TV public exclusiv în limba rusă. Propunerea însă, a fost criticată dur de un unii actori politici.