Administrația Trump a desecretizat marți aproximativ 80.000 de pagini de documente legate de asasinarea președintelui John F. Kennedy. Aceste documente includ peste 1.100 de dosare, multe dintre ele marcate ca „secrete”, scrie Digi24.
Deși aceste documente nu oferă revelații majore despre asasinat, ele oferă o perspectivă asupra activităților de spionaj din acea perioadă. De exemplu, unele documente detaliază vizitele lui Oswald la ambasadele sovietice și cubaneze din Mexico City și interacțiunile sale cu agenți străini.
Desecretizarea acestor dosare a fost una dintre promisiunile de campanie ale președintelui Trump, care a semnat un ordin executiv în ianuarie 2025 pentru a asigura transparența maximă în acest caz. Cu toate acestea, unele documente rămân încă nerelevate, iar eforturile de a le face publice continuă.
Există dosare despre căsătoriile dintre femeile ruse și bărbații americani, ca în relația lui Oswald, și alte lucrări de la începutul anilor 1960 care discută despre implicarea SUA în America Latină. Există și idei despre contracararea sprijinului liderului cubanez Fidel Castro față de forțele comuniste din alte țări, mai scrie Digi24.
Kennedy, care a devenit președinte în 1961, la vârsta de 43 de ani, a fost asasinat în noiembrie 1963, în timp ce se afla într-o mașină decapotabilă care traversa orașul Dallas. Acesta a fost al patrulea președinte american ucis, după Abraham Lincoln, James Garfield și William McKinley. Asasinatul, transmis la televizor, a fost subiectul multor teorii ale conspirației.
Lee Harvey Oswald, presupusul atacator, a fost arestat la scurt timp după crimă. La câteva zile distanță, a fost împușcat mortal de Jack Ruby, un proprietar de club de noapte, care a susținut că a acționat din indignare pentru moartea lui Kennedy. Ruby a murit în închisoare patru ani mai târziu, în urma unui cancer.
Desecretizarea acestor documente face parte dintr-un proces început în anii ’90. Atunci când Congresul SUA a adoptat o lege pentru publicarea arhivelor legate de acest eveniment istoric. De-a lungul timpului, mai mulți președinți, inclusiv Trump și Biden, au declasificat mii de documente. Unele informații rămân confidențiale din motive de securitate națională. Recent, FBI a anunțat descoperirea a încă 2.400 de înregistrări legate de acest subiect, care urmează să fie analizate și publicate.